Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 
Nogle babyer fødes som
 kæmper, mens andre
 fødes som mini-babyer.

 I langt de fleste tilfælde
 er der en årsag til at
 babyer fødes for små – en
 årsag, som du kan gøre
 meget for at sikre, ikke
 sker for netop din baby.
 Vi anbefaler at du læser
 informationen på denne
 side grundig.

 I andre tilfælde fødes
 nogle babyer som kæmp-
 er, hvilket der også i
 nogle tilfælde kan gøres
 noget for at forhindre.

 Vær god mod dig selv
 og dit endnu ufødte
 vidunder.


 
Store og små babyer - fødselsvægt
Vægtinformation - Nyfødte


Ved terminen vil en gennemsnitlig baby være omkring 51 cm. lang og veje mellem 2.700 og 4.000 gram).

Under normal graviditet vil en baby vokse og udvikle sig med nogenlunde samme hastighed, som enhver anden graviditet. Når du besøger din læge, jordemoder eller anden sundhedspersonale i forbindelse med graviditetsundersøgelser, vil de tjekke dig, inklusive din vægt og puls.

De vil også måle din mave på ydersiden, for at kontrollere babyens størrelse og hvordan den vokser. Denne måling tages fra den øverste kant af skambenet til toppen af livmoderen og kaldes fundal højden.

Hvis der er en uforklarlig uoverensstemmelse mellem størrelsen og datoerne, kan sundhedspersonalet arrangere en ultralydsscanning for at fastslå årsagen. Men bliv ikke bekymret af den grund. Forklaringen er mest sandsynlig at alt er helt normalt, og at der ikke er grund til nogen form for bekymring.

Hvis størrelsen på din mave er større end forholdet til de fastsatte datoer, kan det tyde på tvillinger, en stor baby, eller endda en forkert måling. Lægerne er mere bekymrede, hvis fundal højden er for lille, end når den er for stor, da dette så kunne tyde på, at barnet ikke vokser som det skal.

Dette kan bekræftes med en serie af ultralyd, som overvåger hvor hurtig fosteret vokser. I nogle tilfælde kan fostervæksten forbedres ved at behandle en hvilken som helst tilstand eller årsag hos moderen, (som for eksempel forhøjet blodtryk), som kan være en medvirkende faktor.

 Fødselsvægt og gestationsalder 

Kurve for FødselsvægtSammen med en hvilken som ultralydsscanning som du måtte få foretaget, vil babyen også blive målt og sammenlignet i forhold til fostervækst skemaet. Disse målinger benyttes for at se om din baby vokser normalt, og om du har den korrekte anslåede terminsdato.

Du vil få at vide, eller se det i din journal om din baby er stor (LGA) eller lille (SGA) i forhold til gestationsalderen. Men hvad betyder det? Se nedenfor...

 • Stor for svangerskab (LGA): Vægt over den 90. percentil [ LGA Line Blå linje ] for gestationsalderen
 • Macrosomia: Vægt over en defineret grænse ved en hvilken som helst gestationsalder.
 • Passende for gestationsalderen: Gennemsnitlig fødselsvægt.
 • Lille for gestation (SGA): Vægt er under den 10. percentil [ SGA Line Grøn linje ] for gestationsalderen.
 • Lav fødselsvægt (LBW): Vægt under en defineret grænse ved en hvilken som helst gestationsalder

Føtalmålinger = Uge Beregner  ¦  Estimeret føtalvægt Beregner

↑Top↑ Kæmper, Store og små babyer, små og for tidlig fødte 

Lav fødselsvægt (LBW) eller (SGA)

premature babySmå i forhold til den gestationelle alder (SGA), er de spædbørn, hvis fødselsvægt ligger under 10. percentil i forhold til gestationsalderen. Lav fødselsvægt (LBW) benyttes sommetider for at definere en baby, som vejer mindre end 2500 gram (5 lb. 8 oz) uanset gestationsalderen. En tredjedel af alle nyfødte med en lav fødselsvægt, er også små i forhold til den gestationelle alder.

Andre definitioner inkluderer Meget Lav Fødselsvægt (VLBW), hvilket er mindre end 1500 gram (3 lb. 5 oz.), og Ekstremt Lav Fødselsvægt (ELBW), hvilket er mindre end 1000 gram (2 lb. 3 oz.).

Omkring 10 procent af fostre har en lav fødselsvægt. Jordemoderen (eller anden sundhedsperson) kan få mistanke om en begrænset fostervækst, hvis moderens livmodermåling (fundal højde) er mindre end forventet. Dette kan bekræftes med en serie af ultralydsscanninger, som kan overvåge, hvor hurtigt fosteret vokser.

Målinger kan tages af fosterets ’hoved og lemmer’ og sammenlignes med vækstkurven for at vurdere fosterets vægt. Fostervæksten kan i nogle tilfælde forøges ved at behandle en hvilken som helst tilstand hos moderen (såsom forhøjet blodtryk), hvilket kan være en medvirkende faktor til manglende fostervækst.

Sundhedspersonalet vil nøje overvåge tilstanden hos det vækstbegrænsede foster ved hjælp af ultralyd og føtal hjertefrekvens overvågning. Hvis disse tests viser, at babyen har problemer, kan det blive nødvendigt at føde tidligere.

De væsentligste årsager til lav fødselsvægt:
De to væsentligste årsager til LBW er tidlig fødsel, også kendt som præterm fødsel, og dårlig fostervækst. Omkring 70 % af alle LBW babyer bliver født for tidligt - før den 37. komplette graviditetsuge. De resterende 30 % babyer med lav fødselsvægt, fødes til normal termin, men voksede ikke rigtigt i livmoderen.


Præterm fødsel

For tidlig født~ Nogle risikofaktorer for præterm fødsel er:
 • Befordrer mere end ét barn, såsom tvillinger eller trillinger
 • Tidligere præterm fødsel
 • Tidligere aborter
 • Rygning eller udsættelse for stor passiv rygning
 • Stress og manglende hvile
 • Infektion - nogle infektioner hos gravide kvinder, såsom blære eller vaginale infektioner, kan forårsage at veer starter tidligt
 • Stressende arbejdsforhold, såsom
  • Lange arbejdsdage
  • At stå eller gå på fødderne i lange perioder
  • Udsættelse for skadelige stoffer

Dårlig fostervækst

Lille baby~ Nogle årsager hertil kan være:
 • Afhængig af alkohol, narko & rygning - kvinder der ryger, har 2-3 gange større sandsynlighed for at få en LBW baby
 • Dårlig ernæring - kvinder der ikke opnår mindst 10 kg (22lb) har 2-3 gange større sandsynlighed for at få en LBW baby
 • Hvis du var undervægtig før graviditeten
 • Mødres alder på graviditetstidspunkt - kvinder under 20 og over 45, er mere tilbøjelige til at få en LBW baby.
 • Stress, udmattelse eller mangel på hvile
 • Misbrug og / eller vold i familien
 • Lever i fattigdom
Heldigvis er der ting der kan gøres, for at forhindre nogle babyer i at blive født med for lav fødselsvægt.  

Nogle af de simple ting, der kan gøres for at mindske chancen for at det sker, er:
 • INGEN alkohol, narko eller rygning under graviditeten – heller ikke før graviditeten.
 • Spis en afbalanceret kost - mere frugt og grønt, mindre junk fødevarer.
 • Hold øje med din vægt - at spise for to er ok, men ikke at fordoble din spisning.
 • Regelmæssig lav-effekts motion – gå en tur rundt i parken eller gå til svømning.
 • Tag dig tid til at slappe af – læg dine fødder op, læs en bog eller strik tøj til baby. 
Fosterudvikling Uge for Uge


Nogle Små babyer - Billeder og information :
Rumaisa fra USA  blev født i den 25. uge, og vejede: 244 gram (8.4 oz)
Madeline fra USA blev født i den 26. uge, og vejede: 280 gram (9.9 oz)
Amillia fra USA blev født i den 21. uge, og vejede: 283 gram (10 oz)
Marian fra England blev født i den 34. uge og vejede: 283 gram (10 oz)

↑Top↑


 Store i forhold til den gestationelle alder (LGA) 

8 Kg (17 pounds) nyfødt NadaNyfødte vejer i gennemsnit omkring 3400 gram (7 pounds 8 ounces). Udtrykket macrosomia bliver brugt for at beskrive en nyfødt med en uforholdsmæssig stor fødselsvægt, og som bogstaveligt talt betyder ”stor krop”. Diagnosen af fosterets macrosomia kan kun foretages ved at måle fødselsvægten efter fødslen.

Føtal macrosomia definers på forskellige måder, herunder en fødselsvægt mellem 4000 og 5000 g (8 lb 13 oz til 9 lb 15 oz) eller større end 90 % i forhold til gestationsalderen. Babyer med en høj fødselsvægt (HBW) vejer mere end 4,6 kg (10 pounds), og falder ind under den 90. percentiele vægt, og er kendt som store i forhold til den gestationelle alder (LGA).

Omkring 10 procent af alle babyer vejer mere end 4 kg (8 pounds, 13 ounces). Cirka 1,5 % af alle babyer har en fødselsvægt, der er lig med, eller større end, 4500 gram (9 lb 15 oz). Det er sjældent at babyer vejer over 4,6 kg (10 pounds). Selvom de fleste LGA babyer bliver født til terminen (mellem den 37. og 41. graviditetsuge), kan nogle få fødes tidligere og stadig være LGA.


Hvordan fortæller de, om barnet er stor i forhold til den gestationelle alder (LGA)

Når du besøger din jordemoder eller læge i forbindelse med graviditetsundersøgelser, måler de din mave på ydersiden. Denne måling tages fra øverste kant af skambenet og til toppen af livmoderen, som også kaldes fundal højden. Målebåndet (i centimeter) svarer til, indenfor 2 eller 3 centimeter, det antal uger du er gravid.

Baseret på disse målinger, kan du blive fortalt at du er lidt stor i forhold til datoerne (LGA) – men målingerne kan variere, afhængig af din størrelse og form. Kvinder som tidligere har født, har en tendens til at have en lidt større måling i første og anden trimester periode.
fundal højde
Du skal ikke bekymre dig, selvom fundal højden er større end datoerne ellers havde indikeret, hvilket kan skyldes at du bærer på tvillinger, en stor baby, at der er foretaget en forkert måling, eller på grund af fosterstillingen. Den mest sandsynlige forklaring er, at alt er helt normalt og at der ikke er grund til bekymring. Læger er mere bekymrede, når fundal højden er for lille, end når den er for stor, da det så kunne tyde på, at babyen ikke vokser som den skal.

Hvis der er en uforklarlig uoverensstemmelse mellem målingerne og de fastlagte datoer, kan din læge eller jordemoder arrangere en ultralydsscanning for at fastslå årsagen til uoverensstemmelsen. En ultralyd kan give et mere præcist indtryk af, hvor stor din baby virkelig er, men det er ikke altid korrekt. Der kan være en forskel på 10-15 procent mellem vægten forudsagt via ultralyd og den faktiske fødselsvægt, især hvis du er tæt på terminen.

Der foretages flere målinger via ultralyd, som inkluderer fosterets kropsdele, fosterets hoved og lemmer og disse målinger sammenlignes med en vækstkurve for at vurdere fosterets vægt. Det vil dog kun være et skøn.

De to vigtigste grunde til, at en baby kan være LGA:
 
 • Den første er et underliggende medicinsk problem. Den mest almindelige medicinske årsag til en LGA baby, er mødre med svangerskabsdiabetes. Når moderens blodsukker er højt, er der mere glukose til rådighed for fosteret, og glukose er babyens favorit for vækst, hvilket resulterer i en større føtal vægt. Babyer af diabetiske kvinder er som regel store ved fødslen, men klinisk opfører de sig, som om de er umodne. Disse børn er ikke længere i den gennemsnitlige længde, men har øget føtal vægt.

 • Den anden årsag til LGA babyer, er moderens størrelse og familie genetik. Mødre som er kraftig byggede, er mere tilbøjelige til at føde store babyer. Overdreven forøgelse af vægten under graviditeten er en risikofaktor for macrosomia. Risikoen er større for kvinder med fedme end for kvinder uden fedme. Maternel vægt før graviditeten kan påvirke fosterets vægt, et BMI større end 30 er forbundet med større børn ved fødslen. Er faderen kraftig bygget, kan det spille en rolle for LGA babyer, men der synes dog ikke at være nogen særlig forbindelse mellem faderens vægt og babyens vægt.  

 

 

Andre afgørende faktorer kan eksempelvis være:

 • Gestationsalder: Fødselsvægten stiger efterhånden som den gestationelle alder øges. Langvarige graviditeter som går ud over 40 uger, giver øgede forekomster af macrosomia. Spædbørn med macrosomia tegner sig for omkring 10 % af termin fødte og mere end 6 % af forsinkede fødsler.

 • Et tilfælde med macrosomia, kan påvirke de fremtidige graviditeter. Kvinder der tidligere har haft et macrosomia-foster, er 5 til 10 gange mere modtagelig end kvinder uden forhistorie, for at få en stor baby (LGA) næste gang de bliver gravide.
   
 • Multiparity (En kvinde der har født to eller flere gange) og grand multiparity (4 eller flere gange) øger risikoen for macrosomia. Multiparity har 2 til 3 gange flere tilfælde af LGA spædbørn i forhold til primaparas (førstegangs mødre).

 • Fosterets køn påvirker potentialet for macrosomia. Drenge-spædbørn har en tendens til at veje mere end pige-spædbørn på et hvilket som helst alderstrin (gestationelt). Nylige undersøgelser har bekræftet dette.

 • Risikoen for macrosomia varierer også etnisk. Selv når der kontrolleres for diabetes, har undersøgelser vist at latinamerikanske kvinder har en højere risiko for føtal macrosomia sammenlignet med hvide, afrikansk-amerikanske, eller asiatiske kvinder.

På trods af identifikationen og karakteriseringer af risikofaktorer, kan ingen kombination af disse risikofaktorer forudsiges nøjagtig nok til at kunne blive brugt klinisk. Mange af fødselsvægt variationerne er ukendte, og de fleste macrosomiske spædbørn har ikke en identificerbar risikofaktor

 

Overdreven maternel vægtforøgelse

 • Den tredje årsag til LGA babyer er forholdene inde i livmoderen.
Et af de luksuriøse moderne liv, er at det er nemt at købe færdigproducerede fødevarer, som smager godt – det er bare ganske enkelt for dårlig, da de er fulde af konserveringsmidler og andre ingredienser, som du skal styre uden om under graviditeten.

Gruppen med den største risiko var dem, som tog mere end 18 kg. (40 pound) på i vægt, og samtidig havde svangerskabsdiabetes. Næsten 30 procent af disse havde kraftige babyer, sammenlignet med 13,5 procent af kvinder med svangerskabsdiabetes, som havde en normal vægt under graviditeten.

Forskningsresultater tyder på, at alle kvinder bør undgå en overdreven vægtforøgelse under graviditeten. Og kvinder der bliver behandlet for svangerskabsdiabetes, bør også stræbe efter at holde vægtforøgelsen under 18 kg. (40 pounds).

Vægtøgning under graviditeten har været stigende gennem de seneste to årtier, og nogle forskere mener, at dette kan give næring til en epidemi af fedme blandt børn.


Opnå vægten gradvist under graviditeten

Generelt bør du sigte efter at tage mellem 11 og 16 kg (25-35 pounds) på i vægt under graviditeten, hvis du havde den ønskede vægt da du blev gravid. Hvis du var undervægtig da du blev gravid, må du tage lidt mere på (13-18 kg), og hvis du var overvægtig da du blev gravid, bør dit mål være at tage lidt mindre på i vægt (7-11 kg.).

Hvis du ikke er så høj (under 158 cm), er teenager eller er gravid med mere end et barn, skal du kontakte din praktiserende læge eller jordemoder, for at få at vide, hvor meget du bør tage på i vægt.

Når du tager på i vægt, skal du huske at det også er vigtigt at holde løbende kontrol med vægten. Du bør få oplyst den minimale vægtforøgelse for første trimester periode (cirka 1 til 2 kg) og så støt stige med det største antal kg. (cirka et halvt kilogram om ugen) når du kommer ind i tredje trimester periode, hvor babyen vokser mest.

Kvinder, der spiser godt og som opnår en passende vægt, er mere tilbøjelige til at få sunde babyer. Så hvis du spiser friske, sunde fødevarer og øger vægten, så slap af: Du kunne have været endnu større.

Graviditet Vægtøgnings-Beregner
Nogle Store Babyer - Billeder og information :
Akbar, 8,7 kg. (19 pounds, 3 ounces) - North Sumatra
Nadia, fødselsvægt 7,7 kg. (17 pounds, 1 ounce) - Siberien
Ademilton, indvejet til 7,6 kg. (16 pounds, 11 ounces) - Brasilien
'Super Tonio' med fødselsvægt på 6,6 kg. (14 pounds, 8 ounces) - Mexico
Shaune - nyfødt vægt på 6,5 kg. (14 pounds, 7 ounces) - England

↑Top↑


Fosterudvikling Uge for Uge   ¦   Babyer med Lav Fødselsvægt

 

 
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
 < Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Fosterets Bevægelser
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI