Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 
I løbet af livet får du som
 kvinde gennemsnit om-
 kring 500 menstruationer.

 Den månedlige rytme
 med ægløsning og
 menstruation styres af
 de kvindelige køns-
 hormoner, østrogen og
 progesteron, som hoved-
 sageligt dannes i ægge-
 stokkene.
 Æggestokkenes produk-
 tion af kvindelige køns-
 hormoner styres af de
 overordnede kønshor-
 moner, LH (luteiniserende
 hormon) og FSH
 (follikelstimulerende
 hormon), som dannes i
 hypofysen.

 I starten af cyklus, under
 menstruationen, modnes
 en lille gruppe af de
 talrige æg i æggestokken
 i hver deres follikel (en
 væskefyldt ægblære).
 Her dannes hormonet
 østrogen, som påvirker
 slimhinden i livmoder-
 hulen og får den til igen
 at vokse sig tyk og
 blodfyldt.

 Midt i cyklus, omkring 14
 dage før den næste
 menstruation starter,
 brister folliklen, og det
 modne æg frigøres og
 bevæger sig gennem
 æggelederne ned i liv-
 moderhulen.
 Den bristede follikel i
 æggestokken omdannes
 til det gule legeme, som
 danner det kvindelige
 kønshormon, progesteron.

 Livmoderslimhinden stop-
 per med at vokse, men
 bliver endnu mere saftig
 og fuld af næring, parat til
 blandt andet at modtage
 det eventuelle befrugtede
 æg.
 Hvis ægget ikke bliver
 befrugtet, falder produk-
 tionen af østrogen og
 progesteron.
 Når blodet kun indeholder
 små mængder af disse to
 hormoner, opløses liv-
 moderslimhinden og af-
 stødes – der er populært
 sagt ikke brug for den
 alligevel – og du får din
 menstruation. Herefter
 kan hele cyklus begynde
 forfra.

 PMS syndrom
 En stor del føler sig
 specielt følsomme i
 dagene lige før menstrua-
 tionen starter, som på-
 virker såvel kvinden selv
 som omgivelserne.
 I den medicinske verden
 hedder denne tilstand
 PMS som står for Det
 Præmenstruelle Syndrom
.
 For de kvinder som lider
 af dette fænomen, vil
 denne tilstand som regel
 blive mere udtalt med
 alderen frem til over-
 gangsalderen.

 Overgangsalderen –
 menopausen – indtræder
 hos den gennemsnitlige
 danske kvinde, når hun
 er 51 år. Men den
 individuelle variation er
 dog stor og spreder sig
 fra starten af fyrrene til
 slutningen af halv-
 tredserne.


 
Hvad sker der i den gennemsnitlige 28 dages månedlige periode
Menstruationscyklus

Menstruation er en kvindes månedlige blødning. Det kaldes også menstruation, menses, eller blot for periode.
Når en kvinde har sin periode, menstruerer hun. Det menstruelle blod er dels blod men indeholder også væv fra indersiden af livmoderen. Det flyder ud fra livmoderen gennem en lille åbning i livmoderhalsen, og passerer ud af koppen gennem skeden.

Menstruation er en del af menstruationscyklussen, som hjælper en kvindes krop til at forberede muligheden for graviditet hver måned. En cyklus begynder den første dag af blødningen og fortsætter op til, men ikke inklusive, den første dag i den næste periode.
Den gennemsnitlige menstruationscyklus er omkring 28 dage. Dog kan en cyklus periode vare fra 21 og op til mere end 35 dage. Længden af en kvindes cyklus kan ændre sig lidt fra måned til måned. De fleste menstruationer kan vare fra 1 til 8 dage, men et gennemsnit er normalt mellem 4 til 5 dage.

Perioder er en normal del af en kvindes liv, lige fra puberteten, omkring 10-14 års alderen (menarche) og indtil ophør, omkring 50 års alderen (menopausen).
Denne regelmæssige (eller slet ikke så regelmæssige) blødning er det mest mærkbare tegn på en kvindes menstruationscyklus, men er slet ikke det eneste tegn. Ved at kende de andre, mindre åbenlyse tegn på din cyklus, kan hjælpe dig med at blive mere fortrolig med dine egne skiftende niveauer af frugtbarhed.
 

 Hvad er en menstruationscyklus?

Menstruationscyklus reguleres af hormonerne: (LH) luteiniserende hormoner og (FSH) follikelstimulerende hormoner, hvilke produceres af hypofysen, og østrogen og progesteron hormoner, som produceres af æggestokkene.
Cyklussen har tre faser: follikulært, ovulatoriske, og luteale.


Menstruationscyklussen starter med menstruel blødning (menstruation), som markerer den første dag i den follikulære fase.
Blødning opstår når niveauet af østrogen og progesteron falder, hvilket forårsager at den fortykkede livmoderslimhinde (endometriet) degenererer og bliver udskilt.

  • Den Follikulære Fase: I løbet af første halvdel af denne fase, stiger (FSH)     follikelstimulerende hormonerne en anelse for at stimulere udviklingen af flere follikler. Hver follikel indeholder et æg. Når det follikelstimulerende hormonniveau senere falder, fortsætter kun et follikel med at udvikle sig. Denne follikel producerer østrogen. 
  • Den Ovulatoriske Fase: Den ovulatoriske fase begynder med en kraftig stigning i de (LH) luteiniserende hormon og (FSH) follikelstimulerende hormon niveauer.     Luteiniserende hormonerne stimulerer frigørelsen af ægget (ægløsning), hvilket normalt sker mellem 16 til 32 timer efter at den kraftige stigning startede. Østrogen niveauet topper og det progesteron niveauet begynder at stige.
  • Lutealfasen: I løbet af lutealfasen falder LH og FSH niveauerne. Den bristede follikel lukkes efter frigivelsen af ægget og danner en corpus luteum, som så producerer progesteron. Senere i denne fase vil østrogen niveauet stige. Progesteron og østrogen sørger for at slimhinden i livmoderen bliver tykkere. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, degenerer corpus luteum og producerer ikke mere progesteron, østrogen niveauet falder, foret degenererer og en ny menstruationscyklus begynder. 


Længden af en kvindes menstruationscyklus, udregnes med antallet af dage mellem en periode og den næste.

En cyklus starter på den første blødningsdag og fortsætter op til, men ikke inklusive, den første dag i den næste periode. Kvinders cyklus længde varierer fra 21 til 40 dage eller mere, med har et gennemsnit på omkring 28 dage.

↑Top↑
 
 Hvad sker der i løbet af en menstruationscyklus?
kvindelig interne organer
Den follikulære fase varierer i længden, med et gennemsnit omkring 13 dage efter cyklus. Denne fase har en tendens til at blive kortere i slutningen af de reproduktive år (menopausen). I denne fase, udvikles follikler i æggestokkene.

Den ovulatoriske fase starter med en niveaustigning af luteiniserende hormoner og i mindre grad, follikelstimulerende hormoner. Luteiniserende hormoner stimulerer den dominerende follikel til en bule i overfladen af æggestokken, som til sidst vil brydes til frigivelse af æg, hvilket som regel sker omkring 24 timer efter at den kraftige stigning af luteiniserende hormoner startede. Dette kaldes ægløsning.

Når ægget efter 12 til 24 timer er frigivet, kan stigningen påvises ved at måle niveauet af luteiniserende hormoner i urinen.

Omkring tidspunktet for ægløsningen, føler nogle kvinder smerter på den ene side af maven. Smerten er også kendt som mittelschmerz (bogstaveligt, smerter i midten). Smerten kan vare fra et par minutter til et par timer. Smerten føles på samme side som æggestokken der udløste ægget, men den præcise årsag til smerterne er ukendt. Smerten kan forekomme før eller efter det er frigivet, men forekommer ikke i alle cyklusser.

Pletblødninger som opstår i midten af din cyklus er helt normalt. Denne pletblødning kan forekomme under ægløsningen. Hvis du ser en plet blod under ægløsningen, betragtes det som en glimrende frugtbarhed tegn. Det menes at midt-cyklus pletblødning sker i ét af to tilfælde. For det første kan det muligvis ske, at der kan forekomme en lille blødning når ægget brister gennem hårsækken. Blodet vil derefter løbe ud og vise en ”pletblødning”. For det andet, når østrogenniveauet stiger i forbindelse med ægløsningen, kan det undertiden få livmoderen til at kaste en smule af foringen, som så dukker op i form af af ”pletblødning”.

Frigivelse af æg foregår ikke ved at skifte mellem æggestokke, men synes at være tilfældigt. Hvis der fjernes en æggestok, vil den tilbageblevne æggestok frigive et æg hver måned.

I anden halvdel af menstruationscyklussen, begynder ægget at rejse gennem æggelederen til livmoderen. Ægget kan befrugtes i en kort periode (op til omkring 12 timer) efter det er frigivet. Befrugtning er mere sandsynligt, når sædceller allerede er til stede i forplantningsorganerne før ægget frigives. Progesteron niveauet stiger og hjælper med at forberede livmoderslimhinden til graviditet.

I lutealfasen følger ægløsningen. Det varer omkring 14 dage, medmindre der sker en befrugtning, og slutter lige før en menstruation. I lutealfasen lukkes den bristede follikel efter at ægget er frigivet, og danner en struktur som kaldes en corpus luteum, hvilket producerer en stigende mængde progesteron. Corpus luteums funktion er, at forberede livmoderen, i det tilfælde der sker en befrugtning. Progesteron produceret af corpus luteum gør livmoderslimhinden tykkere, fyldes med væsker og næringsstoffer som en forberedelse til et potentielt foster.

Progesteron får slimen i livmoderhalsen til at blive tykkere, hvilket gør indførsel af sæd eller bakterier i livmoderen mindre sandsynligt. Progesteron forårsager også at kropstemperaturen stiger svagt i løbet af lutealfasen, og forbliver forhøjet indtil en menstruation begynder. Denne temperaturstigning kan bruges til at vurdere, om der er sket en ægløsning (se: Basal kropstemperatur).

Pletblødninger der opstår omkring en uge før cyklus - og som kun varer mindre end en dag – kan muligvis betragtes som en implantations pletblødning. Det sker som en følge af, at det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderslimhinden. En anden årsag til at du kan opleve implantations pletter, kan skyldes en mindre stigning i østrogen niveauet og et fald i progesteron før corpus luteum overtager produktionen af progesteron. Corpus luteum overtager produktionen, når det implanterede befrugtede æg signalerer at der er sket en graviditet, og at foret skal opretholdes. Husk på at pletblødninger som fortsætter i flere dage ikke er implantations pletblødning.

I den anden del af lutealfasen stiger niveauet af østrogen og stimulere også til at endometrium bliver tykkere. Som en reaktion på stigningen i østrogen og progesteron niveauerne, vil brysternes mælkekanaler blive større. Som et resultat heraf kan brysterne svulme op blive ømme.

Hvis ægget ikke bliver befrugtet, degenerer corpus luteum efter 14 dage, og en ny menstruationscyklus begynder. Hvis ægget befrugtes, begynder cellerne omkring embryoet at producere et hormon, som kaldes human chorion gonadotropin (hCG). Dette hormon fastholder corpus luteum, som fortsætter med at producere progesteron, indtil det voksende foster kan producere sine egne hormoner. Graviditetstests er baseret på påvisning af en stigning i humant choriongonadotropin niveauet.  

↑Top↑


 Tidlig Menopause

Overgangsalderen starter normalt i slutningen af fyrrerne, men nogle kvinder kan opleve at menstruationsperioderne stopper i tredive års alderen, eller endda i tyve års alderen.
Kvinder som rammes af denne tidlige menopause, kan tro at de er blevet gravide.
Samtidig med at perioderne stopper kan andre symptomer omfatte hedeture, nattesved, søvnløshed, vaginal tørring, smertefuldt samleje, tab af libido, urogenitale infektioner, udtynding af huden, opdelingen af negle, ømhed og smerter, og inkontinens. Kvinder kan også opleve humørsvingninger, angst, irritabilitet, dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær samt efterfølgende tillidstab.

Hvis en læge har mistanke om en tidlig overgangsalder, kan kvinden henvises til en laparoskopi. I denne procedure undersøges æggestokkene via et laparoskop (et fiberoptisk rør), som gør det muligt for lægen at se, om kvindens æggestokke indeholder hårsække med æg. Kvinder der oplever en for tidlig overgangsalder, kan stadig opnå graviditet, men kun gennem assisteret befrugtning.

↑Top↑


Hvornår er jeg mest frugtbar?

De få dage op til ægløsningen betragtes som de mest frugtbare i en kvindes cyklus. Det skyldes at sæd kan overleve i op til syv dage i en kvindes krop (i gennemsnit lever de i 3 dage). Hvis en kvinde har sex eller modtaget insemination, seks eller syv dage før hun får ægløsning, er det sandsynligt, at sæden stadig vil være til stede når ægget frigives.

En eller to dage efter ægløsningen, betragtes også som frugtbare dage, da en kvindes æg kan leve omkring 24 timer efter ægløsningen. Hvis to æg er modnet, vil den anden blive frigivet indenfor 24 timer efter den første. Fra få dage efter ægløsningen og indtil hendes næste blødning, er en kvinde generelt ikke frugtbar.

 
Hvor længe varer en kvindes periode?

Kvinder fortsætter som regel med at have perioder indtil overgangsalderen. Overgangsalderen indtræffer i gennemsnit omkring de 50 år. Overgangsalderen betyder, at en kvinde ikke længere har ægløsning (producerer æg), og derfor ikke længere kan blive gravid. Ligesom menstruation, kan overgangsalderen variere fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder får tidlig menopause som følge af kirurgi eller anden behandling, sygdom eller andre årsager.


Mistet periode

Amenorré - manglen på menstruation. Betegnelse bruges til at beskrive fraværet af en periode hos unge kvinder, der ikke er påbegyndt menstruation i en alder af 16 år, eller manglen på en periode hos kvinder, som normalt havde en regelmæssig periode. Årsagerne til amenorré omfatter graviditet, amning og ekstrem vægt tab, følge af alvorlig sygdom, spiseforstyrrelser, overdreven motion, eller stress. Hormonelle problemer (med deltagelse af hypofyse, skjoldbruskkirtel, æggestokke eller binyrer) eller problemer med de reproduktive organer.

 
Smertefulde perioder eller svære menstruationskramper

Dysmenorré - smertefulde perioder, herunder svære menstruationskramper. Hos yngre kvinder er der ofte ingen kendte sygdomme eller lidelser forbundet med disse smerter. Et hormon kaldt prostaglandin, er ansvarlig for symptomerne. Noget smertestillende medicin som kan hjælpe med at lindre smerterne fås i håndkøb, såsom ibuprofen. Nogle gange kan en sygdom eller tilstand, såsom uterine fibromer eller endometriose, forårsage smerter. Behandlingen afhænger af, hvad der er årsag til problemet, og hvor alvorlig den er.


Kraftig blødning eller usædvanligt lange perioder

Unormal uterine blødning - vaginal blødning som er forskellig fra normal menstruation. Det omfatter meget kraftig blødning eller usædvanlige lange perioder (også kaldt menorrhagi), perioder som hænger for tæt sammen, og blødning mellem perioder. Hos unge, og kvinder som nærmer sig overgangsalderen, er hormon ubalance problemer ofte årsagen til menorrhagi, tillige med uregelmæssig cyklus. Sommetider dette kaldes dysfunktionel uterine blødning (DUB). Andre årsager til unormal blødning omfatter uterine fibromer og polypper. Behandling af abnorm blødning afhænger af årsagen.

↑Top↑

 Etymologisk Tid

Etymologi er studiet omkring udviklingen af ord, og hvordan deres form og betydning har ændret sig over tid.


Ordet "menstruation" er etymologisk relateret til Månen.
Begreberne "menstruation" og "menses" kommer fra det latinske ord mensis (måned), som igen vedrører den græske mene (måne) og til rødderne af de engelske ord for måneder og månen - hvilket afspejler det faktum, at Månen ligeledes bruger tæt ved 28 dage for at dreje rundt om Jorden (rent faktisk 27,32 dage). Den synodiske måned (der er tiden fra nymåne til nymåne) er 29,53 dage. Nogle kvinder har menstruation med Månens cyklus.

Det engelske ord "menopause" stammer fra det græske ord meno-, (måned, måneden, latin menstruus, i forbindelse med en måned) og -pause er afledt af det græske ord pause og igen fra det latinske, pausa (at stoppe, begrænse, slutte, afstå, kommet til en ende).

Menses \Men”ses\, plural navneord. [Latinske udtryk, mensis måneder, plural menstruationsmåneder, og den månedlige tur for kvinder].

Gælisk ord for "menstruation" og "kalender" er stort set de samme: miosach og miosachan.  

↑Top↑

: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
 < Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI