Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 
Som et led i graviditets-
 undersøgelserne bliver
 du også tilbudt en nak-
 kefoldscanning som
 foregår via ultralyd.

 NF screeningen foretages
 for at se om din baby
 vokser og udvikler sig
 normalt, men også for at
 se om der er tegn på
 kromosomafvigelser.

 NF undersøgelsen kan
 udvides med blodprøver,
 som tilsammen giver en
 meget høj sikkerheds-
 faktor - sandsynlighed for,
 om din graviditet er helt
 uden problemer.

 
Første Trimester 12 Ugers Ultralyd Transparent Nakkestivhed (NF) scanning
 Udvikling- & Misdannelsesscanning

Første trimester Ultralyd (NF) Scanning

Ved den første trimester scanning vil det blive bekræftet at fosteret er i live, og man vurderer gestationsalderen ved at måle krone-hale længde, og ser samtidig efter om der er problemer. Det er en rutinemæssig ultralydsundersøgelse som udføres mellem den 10. og 14. uge af svangerskabet.

Gennem undersøgelsen ses fosteret via abdominal ultralyd. Ind imellem er udsigten ikke klar, og det kan derfor blive nødvendigt at foretage en vaginal scanning. Du behøver ikke at have en fuld blære, men en moderat fyldt blære er dog nødvendig for en ordentlig undersøgelse.

De fleste forældre ser frem til deres scanninger, fordi det giver dem et tidligt glimt af deres baby. De fleste vil formentlig samtidig få udleveret en udskrift af deres baby som et minde, men det er vigtigt at huske de vigtigste formål med scanningen.

Formålet med Første trimester scanningen er ikke for at give dig det første foto af din baby til albummet, eller for at finde ud af babyens køn. Det er for at kontrollere at din baby vokser og udvikler sig normalt.

Nakkestivhed Gennemskinnelighed  |  Fosterets Næseben  |  Soft Markører  |  Blodprøver

Eksempler på ultralydsscanninger som du kan se blive benyttet under din graviditet.Ultralyd information : Hvor, Hvorfor, Hvem?
Hvad sker der under en ultralyd undersøgelse?
Kan scanningen vise kønnet på min baby?

↑Top↑
 

 Hvad foretages der under scanningen?

Scanningerne udføres normalt af en læge, jordemoder eller en radiograf, som er specialuddannet i ultralyd, hvilket også er kendt som sonograf. Hele graviditeten vil blive vurderet. Mængden af væske (fostervand), position og udseende af moderkagen samt en detaljeret scanning af selve babyen. Babyen vil blive målt og dens anatomi vil blive undersøgt i detaljer.

Det anbefales at alle gravide kvinder får foretaget en scanning i første trimester, omkring den 12. graviditetsuge. Første trimester ultralydsscanninger kan vise "bløde" markører for kromosomafvigelser, såsom en øget føtal nakkestivhed gennemskinnelighed (bagsiden af nakken) for at muliggør påvisning af Downs syndrom fostre.

Hvornår udføres nakkefoldsscanningen?

Testen udføres mellem den 11. og 13. graviditetsuge. Testen kan ikke udføres uden for dette tidsrum, da visse funktioner kun kan ses i denne oeriode. Testen resulterer i en 90-95 % graviditetsbestemmelse, herunder kan det konstateres, om der er risiko for genetiske problemer, såsom Downs syndrom.

↑Top↑
 
 Hvad er en 12 ugers NF scanning?

graviditets ultralydEn 12 ugers scanningen er en rutinemæssig ultralydsundersøgelse som foretages mellem den 10. og den 14. svangerskabsuge. Gennem undersøgelsen ses fosteret via abdominal ultralyd. Ind imellem er udsigten ikke tydelig nok, hvilket kan medføre nødvendigheden af at der skal foretages en vaginal scanning. Ved den første trimester scanning vil det blive bekræftet at babyen er i live, og samtidig vurderes gestationsalderen ved at måle krone-hale længden og der foretages grundige oversigter for at se, om der skulle være problemer.

Hvad er hoved til hale længde (CRL)?

Krone til hale længden er en almen anerkendt måling, som er meget nyttig til måling tidligt i graviditeten.
CRL (se billedet ovenfor, mellem de to hvide markeringer + mærket 1) giver en meget reproducerbar oversigt, og giver den absolutte bedste og mest præcise måling af gestationsalderen (svangerskabsalderen).
Diagrammer er specielt udviklet til dette formål, men nogle enkle tommelfingerregler kan også bruges effektivt. Fra den 6. til den 11. uge af gestationsalderen, vokser den føtale reference med en hastighed omkring 1 mm. om dagen.

Hoved Hale Længde udregning:
Svangerskabsalder = 6 uger plus (CRL x dage). For eksempel vil en CRL på 23 mm svare til en gestationsalder på 9 uger og to dage (6 uger plus 23 dage = 9 uger og 2 dage). Efter 12 uger mindskes nøjagtigheden af CRL gestationsalder beregningen, og erstattes derfor af BPD (biparietal diameter) hvor der foretages breddemåling af det føtale hoved. 
 

 
↑Top↑

 Hvad er Nakkestivhed Uigennemsigtighed?

NT scanningNakkestivhed Uigennemsigtighed (beskrives også som nakkestivhed gennemskinnelighed) er en samling væsker under fostrets hud i fosterets nakkeregion, som er til stede i alle fostre og ses tidlig i graviditeten.
Væskesamlingen stiger imidlertid i mange fostre med Downs syndrom og mange andre kromosomafvigelser. Det kaldes en ’gennemskinnelighed’, fordi det på ultralyd fremstår som et sort rum (eller sort område) under fostrets hud. Det er dette sorte rum, som du vil se blive målt i løbet af ultralydsscanningen.

Den mest præcise non invasive test til påvisning af Downs syndrom under graviditeten, er målingen af Nakkestivhed Gennemskinnelighed med ultralyd, mellem den 11. og 14. graviditetsuge. Det er normalt mindre end 2,5 mm, og når det ses øget (større end 2,5 mm, se billedet til højre) kan det indikere at babyen har Downs syndrom eller andre kromosomanomali.

↑Top↑

 Fosterets Næseben 

Nasal knogleVed Nakkestivhed Gennemskinnelighed testen vil det også blive undersøgt, om din baby har et synligt næseben. I de seneste par år er det blevet observeret, at næsten 3 ud af 4 børn med Down's syndrom ikke har et synligt næseben på tidspunktet for første trimester ultralydsscanning. Hvis næseryggen er synlig ved scanningen, vil det reducere risikoen for at din baby har Downs syndrom.

Næsebenet skal vise tre forskellige linjer:
 • De første to linjer, er vandret og parallelt med hinanden, og ser ud som et "lighedstegn".
 • Den øverste linje repræsenterer huden og den nederste repræsenterer næsebenet.
 • En tredje linje, næsten i kontinuitet med huden, men på et højere niveau, repræsenterer næsetippen (spidsen af næsen).

Ind imellem kan næsebenet ikke ses i den 11. uge, da det er for tidligt i graviditeten. Hvis det er tilfældet, og det skaber en vis bekymring, kan scanningen genoptages en uge senere.

Men hvis næsebenet ikke kan ses tydeligt, men Nakkestivhed Gennemskinnelighed undersøgelsen samt blodprøver forudser at der er en lav risiko, er det undertiden ikke nødvendig at se næsebenet i hvert enkelt tilfælde. Uge for Uge, scanningsbilleder: Første Trimester

Eksempler på ultralydsscanninger som du kan se blive benyttet under din graviditet.


↑Top↑

 Hvilke andre markører kontrolleres?

Nakkestivhed Gennemskinnelighed undersøgelsen kan også kontrollere, om din baby har alle sine lemmer, om hovedet og hjernen ser ud til at udvikle sig normalt, om babyen har en synlig mave og blære, og om navlestrengen er indsat korrekt.
Fra den 12. uge kan rygsøjlen normalt ses tydeligt nok til at kunne udelukke større tilfælde af rygmarvsbrok. Alle disse oplysninger vil forhåbentlig give stor tryghed.

95 % af markører der ses under en scanning, vil indikere en reduceret risiko.


Hvilke andre markører er vigtige?

Gennem studier med tusindvis af graviditeter, blev følgende punkter anset som de vigtigste for at mindske risikoen for Down Syndrom:

  • Nakkestivhed – (Nuchal pad): Det er en fortykkelse af huden på bagsiden af fosterets hals. Det er anderledes i forhold til 'Nakkestivhed Gennemskinnelighed' (som er væske i huden ved den 11. til 13. uge).

  • Ekkogene tarme: Føtal ekkogene tarme refererer til et øget ekko eller lysstyrke fra fosterets tarme, hvilket undersøges i den 'anden trimester' periode via en (sonografisk) ultralydsscanning. Tilstedeværelse af ekkogene tarme vil øge risikoen for kromosomale trisomi (afvigelser), men kan dog også være forårsaget af andre faktorer.

  • Korte lårben (og korte humerus): Hvis lårbenet og/eller humerus (overarmsknogler) er korte, vil det øge risikoen for kromosomale afvigelser (trisomi). Knoglerne vokser, og det er meget vigtigt at målingerne sammenlignes med en standard. Det kan enten gøres via en tabel- & grafisk oversigt, eller mere præcist ved hjælp af et computerprogram som er udviklet til dette formål.

  • Ekkogent fokus i hjertet: Lyspunkter i det føtale hjerte (undertiden meget forvirrende kaldt ’golfbolde’) kan øge risikoen for Downs syndrom.

  • Dilaterede nyrebækken: (Også kaldt pyelectasis) De føtale nyrer producerer fortyndet urin, som indsamles i midten af nyrerne (nyrebækken), før det løber ned i blæren. Væsken kan normalt ses på scanningen, men hvis væsken i nyrerne er mere end 5 mm. dybe, vil det være mere end normalt. Det er normalt ikke noget problem for babyen, men bør følges op med endnu en scanning senere i graviditeten.

  • Plexus choroideus cyste – Trisomistigmata: Det er en cyste i blodkarrene i den udviklende fostrets hjerne. Cysterne forsvinder normalt i den 28. graviditetsuge, men hvis de stadig forefindes, navnligt med andre usædvanlige markører, kan der være øget risiko for kromosomfejl, (især Edward syndrom - trisomi 18 eller Down syndrom - trisomi 21).

Andre muligheder:

Der vil også blive set efter andre muligheder, men de er ikke så vigtige som de ovenfor anførte.

Der vil blive set efter om fostrets hoved har tendens til at være mere rund end oval, om fostrets næseben er kort; om hænderne har tendens til at være bredere med kortere fingre, om lillefingeren er kort og bøjet (clinodactyly) med et manglende knogle i midten; ved Edwards syndrom er hænderne knyttede med overlappende fingre; om fødderne er anormale med såkaldte ’sten bund’, om hælen er meget fremtrædende eller om der er et meget stor gab mellem storetåen og de andre tæer (Sandal hul).

↑Top↑
 
 Hvad er den 'første trimester' biokemiske (blodprøve) til? 

Som en del af NF Scanningen udtages en lille blodprøve (ca. 5 ml) fra den vordende mor. Det er for at udføre to biokemiske undersøgelser af hormoner, som kroppen frigiver under graviditeten. De navngives Papp-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A) og fri beta-hCG ((human chorionic gonadotropin hormone).

De to hormoner som måles i dit blod, er begge produceret af moderkagen og er unikke for hver enkelt graviditet. Hvis de to hormonniveauer er gunstige, vil det reducere risikoen for at din baby har Downs syndrom. Hvis de er mindre gunstige, vil det øge risikoen. Det øger den samlede nøjagtighedstest at udvide NF scanningen med blodprøver.

Ideelt set er det bedre, hvis du kan få foretaget blodprøven mindst én dag før scanningen, så de har resultatet, når du kommer til scanningen. Den samlede risiko kan herefter beregnes med det samme, og resultatet kan drøftes, ansigt til ansigt.
Hvis du ikke kan få foretaget blodprøven før scanningen, kan den blive udtaget samme dag, men så bliver du nødt til at drøftet resultatet af prøven på et senere tidspunkt.


 Hvordan beregnes den samlede risiko? 
RISIKO
afh. alder:
20 år 1 til 2000
30 år 1 til 900
35 år 1 til 356
36 år 1 til 240
38 år 1 til 180
40 år 1 til 110
42 år 1 til 70
44 år 1 til 40

Ved at benytte en kombination af ultralyd og måling af hormoner i blodet, kan risikoen for at din babay har Down's syndrom forudsiges. Ultralyd-scanningen registrerer din babys nakkestivheds Gennemskinnelighed, og din baby kan også undersøges detaljer, for at kontrollere om mange af de vigtigste organer udvikles normalt.

Udgangspunktet for beregningen af risikoen er din alder, på det tidspunkt hvor din baby fødes. Desto ældre du er, jo højere er risikoen for at din baby har Downs syndrom. Ved at kombinere resultaterne fra ’nakkefoldscanningen’ og resultaterne af blodprøven, baseret  på din alder, vil computeren beregne den samlede risiko for om din baby har Downs syndrom.

Selv om resultatet ikke er et endeligt resultat, giver det dig mulighed for at træffe et informativt valg for din familie og hvordan du vil administrere din graviditet. 

Det er også vigtigt at bemærke, at selvom screeningsresultatet viser at der er en høj risiko, betyder det ikke med sikkerhed at der er en anomali, og at de fleste kvinder med sådanne resultater stadig kan få en normal og sund baby.

↑Top↑

 Hvilke andre screeningtest er tilgængelige for mig?  

I øjeblikket er det mest almindelige en blodprøve, der tilbydes mellem den 10. og 14. graviditetsuge sammen med Nakkefoldsscanning. Kombinationen af blodprøven og Nakkefoldsscanningen erstatter nu tripletesten. Blodprøven bliver taget for at screene for Downs Syndrom, og var også tidligere kendt som Double, Triple eller firdoblet test, afhængigt af hvilke hormoner der blev testet for. Der testet også for rygmarvsbrok på samme tid. Testen opdager 60 - 65 % af potentielle graviditetsproblemer.

Nogle hospitaler tilbyder en ’Første Trimester’ blodprøve i stedet for den mellem 10. til 14. graviditetsuge. Sådanne blodprøver, isoleret fra scanningerne, har en opdagelsesprocent mellem 60 og 65 %.
En anden mulighed er Nakkestivhed Gennemskinnelighed scanning, hvor man måler væsken på bagsiden af babyens hals. Desto mere fremtrædende væsken er, desto større er risikoen for at babyen har potentiale genetiske problemer. Det kan forbindes med et føtalt hjerteproblem. Testen er mere præcis end blodprøven mellem den 10. til 14. graviditetsuge, med en 80 % potentiel opdagelsesprocent, hvis det udføres. 


↑Top↑
 


Uge for Uge Graviditets Kalender

Første Trimester
 Uge 1   Uge 2   Uge 3   Uge 4   Uge 5   Uge 6   Uge 7
 Uge 8   Uge 9   Uge 10   Uge 11   Uge 12   Uge 13
Anden Trimester
 Uge 14   Uge 15   Uge 16   Uge 17   Uge 18   Uge 19   Uge 20
 Uge 21   Uge 22   Uge 23   Uge 24   Uge 25   Uge 26
Tredje Trimester
 Uge 27   Uge 28   Uge 29   Uge 30   Uge 31   Uge 32   Uge 33  
 Uge 34   Uge 35   Uge 36   Uge 37   Uge 38   Uge 39   Uge 40↑Top↑

: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
 < 12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI