Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 Abort tidligt i graviditeten
 er langt mere almindeligt,
 end du forestiller dig.

 En større del af kvindelige
 invandrere til Danmark får
 foretaget abort på grund
 af arvelige alvorlige
 sygdomme, fortrinsvis
 kromosomfejl, forårsaget
 af tætte familiære arve-
 anlæg.
 
 Mennesket har i alle sine
 legemsceller 46 kromo-
 somer, der alle bærer
 arveanlæggene og består
 af 23 par, hvoraf det ene
 par er kønshormoner-
 ne; de øvrige 22 par er
 de såkaldte autosomer.

 De 2 kromosomer i et par
 er ens bortset fra køns-
 kromosomparret hos
 manden, som består af
 et X- og et Y-kromosom,
 medens kvinden har 2 X-
 kromosomer.

 Praktisk talt medfører
 alle  autosomale
 kromosomsygdomme
 åndssvaghed, og er
 ledsaget af flere eller
 færre misdannelser.

 De kønskromosomale
 sygdomme viser sig
 sjældent ved fødslen,
 men oftest først i
 forbindelse med puber-
 teten. De kønskromo-
 somale sygdomme
 medfører i reglen
 forstyrrelser i individets
 kønsudvikling og
 forplantningsevne samt
 ofte desuden psykiske
 forstyrrelser.
 
 Mange af sygdommene
 kan behandles, hvilket
 ikke er tilfældet ved
 kromosomsygdommene.

 
Tidlig graviditetstab eller biokemisk graviditet
Abort

Lidelserne ved en abort eller dødsfødsel kan være meget oprørende og traumatisk.
Mange kvinder føler behov for at sørge efter en abort, uanset om det er sket tidligt i graviditeten eller senere. Selv om det kan være svært, er det vigtigt at dele dit tab, snarere end blot at ignorere de følelser, du må føle.

At miste en baby tidligt i graviditeten er langt mere udbredt end folk tror, og kan i mange tilfælde betegnes som en forsinket undfangelse. Omkring halvdelen af tidlige graviditeter ender med en abort.

Advarselssignalerne for en forestående abort omfatter vaginal blødning, mavekramper og rygsmerter svarende til en menstruationsperiode. Hyppige opkastninger kan også være et symptom. Når en abort starter, er der ikke meget, der kan gøres for at standse det. Men det er vigtigt, at du straks søger lægelig rådgivning, fordi der er en risiko for infektion og komplikationer.

 Undersøgelse af Abort
 
At få en abort kan være en meget traumatisk oplevelse. For nogle kvinder er det lige så alvorligt og sørgeligt som sorg, selv når det sker i de tidlige stadier af graviditeten.
Det kan være en vis trøst at vide, at abort, især i de første måneder, er meget almindelige. Det betyder ikke, at der noget galt med dig, eller at det sandsynligvis vil mislykkes næste gang du bliver gravid. Der er ikke grundlag for nogen form for medicinsk undersøgelse, fordi du har fået en eller måske to tidlige aborter.

Undersøgelser foretages som regel, når en kvinde oplever gentagne aborter, hvilket defineres som tre eller flere på hinanden efterfølgende aborter, uden at der er forekommet en vellykket graviditet. Når du har haft tre ufrivillige aborter, bør du søge lægehjælp og lægelig rådgivning. En sen abort – hvilket er en som forekommer efter 14 uger - bør også undersøges.

Din praktiserende læge vil kunne henvise dig til en konsulerende gynækolog, hvis du har haft tilbagevendende aborter. I nogle tilfælde kan et par blive henvist til en genetisk rådgiver. Genetisk rådgivning kan hjælpe med at bestemme omfanget af risikoen for fremtidige graviditeter, og drøfte den bedste måde fremadrettet.
↑Top↑

 Hvorfor opstår Abort

Lægerne ved ikke hvorfor så mange graviditeter ender forgæves, og fastlæggelse af årsagen til en abort, kan være meget vanskelig, eller endog umulig at sige noget om.

Nogle af de kendte årsager til tidlig abort er:  

 * En væsentlig abnormitet hos baby'en. Omkring tre ud af fem tidlige aborter menes at være forbundet med fosterskader.

 * Moderen er blevet inficeret med røde hunde, listeriose eller klamydia under graviditeten.

 * Fejl i det befrugtede æg i forbindelse med implantationen i livmoderslimhinden.

 * Moderen har et lavt progesteron niveau, men et normalt progesteron niveau er nødvendig for at opretholde graviditeten.

Ved langt de fleste spontane aborter er der intet du kan gøre, for at forhindre det.

Ægget kan være unormalt, sæd kan være unormal, eller det kan være en kombination af begge som gør det unormalt. Det betyder ikke, at hverken du eller din partner har en genetisk defekt eller sygdom. Alle kvinde har nogle unormale æg og alle mænd producerer nogle unormale sædceller.

Et embryo der har en af disse defekter er bestemt til at mislykkes fra undfangelsen. Det er derfor, at der ikke er noget du kan gøre, for at forhindre abort. Embryoet vil stoppe sin vækst og udvikling på et tidspunkt, og din krop vil afvise det.

Der er dog en lille gruppe af spontane aborter, som kan forebygges. Disse spontane aborter er forårsaget af et progesteron hormon mangel (lutealfasen defekt). Progesteron er nødvendig for at støtte graviditetsvæksten. I de første uger i graviditeten, producerer mødrenes organer progesteron. Senere i graviditeten, som regel omkring uge 9 eller 10, overtager moderkagen produktionen af progesteron.

Kvinder der ikke producerer tilstrækkeligt progesteron hormon de første uger af graviditeten, kan have gentagne aborter. Disse spontane aborter kan forebygges med progesteron kosttilskud.

Sene aborter (efter 14 uger) kan være resultatet af:


 * En abnormitet i livmoderen, såsom et stort fibroid.
 * En svag (inkompetent) livmoderhals. Det er en tilstand, hvor livmoderhalsen udvider sig i stedet for at forblive
    tæt lukket under graviditeten.
 * Visse prænatale undersøgelser: fostervandsprøve, risiko for abort i 1 ud af 200 tilfælde.
 * Moderen har sukkersyge, epilepsi, astma, nyresygdom eller forhøjet blodtryk.

Aborter er mere almindelige hos meget unge kvinder, og hos kvinder over 35. Mange mennesker tror, at mindre skader eller angst kan forårsage abort, men der er ingen lægelig dokumentation der understøtter denne teori.

↑Top↑

 Beskadiget ægcelle (Ovum)

Selv om det er en ret almindelig komplikation, har kun få mennesker hørt om en ødelagt ægcelle, hvilket også er kendt som en anembryonisk graviditet. Kort sagt er der tale om en ødelagt ægcelle, når der er sket en normal undfangelse, implantation samt vækst af moderkagen, men fosteret udvikler sig ikke. En ødelagt ægcelle ender altid med en abort i første trimester, og er rent faktisk årsag til mellem 50 og 60 % af alle aborter i første trimester periode. Desværre er der intet du kan gøre for at forhindre det.

Hvad sker der med den beskadigede ægcelle ?

Da det implanterede æg er befrugtet, er det naturligt at antage at alt burde fungere som en normal graviditet. Men selv med en ødelagt ægcelle, kan kroppen opdage at noget er galt med det befrugtede æg, og stopper derfor udviklingen. Det er kroppens egen måde at reagere på, for at sikre at du får en sund graviditet og baby.

Det vides ikke præcist, hvad der forårsager en ødelagt ægcelle. De fleste eksperter mener, at det er en form for kromosomanomali ved enten ægget eller sædcellen, som forhindrer den normale udvikling. Men denne abnormitet behøver ikke at være ensbetydende med problemer i fremtiden. Situationen med en ødelagt ægcelle sker normalt ikke mere end én gang. Derfor vil din læge normalt ikke henvise dig til en gentest. Hvis du derimod oplever to eller flere på hinanden efterfølgende aborter, kan du blive henvist til en genetisk undersøgelse.

Det er også muligt at få en ødelagt ægcelle i en tvillinge-graviditet. I sådanne tilfælde kan et af de befrugtede æg ikke fortsætte udviklingen, mens den anden kan. Det ødelagte æg, påvirker ikke det andet befrugtede æg. I en tvillingegraviditet, kan ødelagte æg også være omtalt som ’beskadigede tvillinger’.

↑Top↑

  Blødning eller pletblødning under graviditeten
 
Lys blødning eller pletblødning

Pletblødning fra skeden er lys, dog meget lysere end i en (menstruations)periode. Farven varierer fra rød til brun. Mens det ikke er helt normalt med lys (blod) eller pletblødning under graviditeten, er det ret almindeligt i de første tre måneder. Tidligt i graviditeten kan nogle blødninger være ganske normale, og udgør ikke nogen fare. Men da blødning er det mest almindelige advarselstegn om en forestående abort, bør ethvert tegn på pletblødninger eller blødninger indberettes til din læge med det samme.

Den største bekymring omkring pletblødninger eller blødninger i den første trimester periode, er typen af blødningen – friskt blod eller lyserødt blod, især hvis disse blødninger er ledsaget af kramper. Selvom denne type for pletblødning eller blødning kan være alvorlig, er det ikke altid ensbetydende med at en abort er forestående. Din læge eller jordmoder vil mest sandsynligt foretage en ultralydsundersøgelse for at fastslå årsagen og se, om en abort er sandsynlig.

Tilstedeværelsen af embryonale hjerteslag er meget betryggende. Når det visualiseres ved hjælp af sonografi, vil mere end 90 % af alle graviditeter fortsætte. Niveauet for abort ved positive hjerteslag varierer med gestationsalderen og tilstedeværelsen af vaginal blødning:

 * Hjerteslag ved < 6 uger, med blødning: 33 % mistes, 16 % mistes uden blødninger.
 * Hjerteslag mellem den 7. og 9. uge, med blødning: 10 % mistes, 5 % mistes uden blødninger.
 * Hjerteslag mellem den 9. og 11. uge, med blødning: 4 % mistes, 1-2 % mistes uden blødninger.

Prognosen for de levende fostre forbedres med gestationsalderen.


Kraftig blødning eller usædvanlig lange perioder

Unormal uterine blødning - vaginal blødning som er forskellig fra en normal menstruation. Det omfatter en meget kraftig blødning eller i usædvanlige lange perioder (kaldes også menorrhagia), korte (menstruations)perioder og blødning mellem perioder. Hos unge kvinder og hos kvinder som nærmer sig overgangsalderen, er der ofte tale om hormonelle ubalancer (forstyrrelser) som forårsager disse menorrhagia, sammen med uregelmæssig cyklus.

Sommetider kaldes det også dysfunktionel uterine blødning (DUB). Andre årsager til unormal blødning kan omfatte uterine fibromer og polypper. Behandling af abnorm blødning afhænger af årsagen.

↑Top↑
 
 
Langt størstedelen af kvinder bliver gravide igen, uden problemer efter en abort.

 * Efter en abort anbefales det, at du venter mellem en og tre måneder før du forsøger at blive gravid igen.

 * Selv hvis du er fysisk klar til at blive gravide igen, er du ikke følelsesmæssigt parat. Tag din tid og sørg, hvis det er
    hvad der føles rigtigt for dig.

↑Top↑
 
 
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
 < Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI