Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 Ordet "embryon" (som
 betyder "det, som vokser
 indenfor") også kaldet
 "menneskekim" bruges til
 at beskrive det fremvok-
 ende menneske de første
 otte uger, hvorefter ordet
 "foster" bruges indtil
 fødslen.

 I en graviditet kan der
 være flere fostre, såsom
 tvillinger eller trillinger,
 som kan være enten
 enæggede eller tveæg-
 gede.
 Det medicinske felt, der
 beskæftiger sig med
 graviditet, kaldes obste-
 trik.

 Er du – eller bliver du
 gravid med flere fostre,
 stilles der større krav til
 dig end hvis du var gravid
 med et foster.

 
Tvillinger, trillinger, firlinger, identiske og søskende
 Flerfoldsgraviditet (gravid med flere fostre)

Graviditetstyper med flere fostre

En graviditet med to eller flere fostre kaldes en flerfoldsgraviditet. Flere fostre kan være ens (identiske) eller forskellige (broderlige). Enæggede tvillinger eller trillinger kommer fra et enkelt æg, der er blevet befrugtet af en sædcelle. Af ukendte årsager, opdeler de befrugtede æg sig i to eller flere fostre i første fase af udviklingen. Broderlige flerfold kommer fra flere befrugtede æg.

Nogle identisk flerfold deler den samme moderkage, men vokser normalt i separate fosterhindesække i livmoderen.  I sjældne tilfælde deler identiske flerfold en fosterhinde. Broderlige fostre har separate moderkager og fosterhindesække.

Identisk flerfold: Broderlige tvillinger
 • Er altid af samme køn og har samme blodtype.
 • Ligner ikke altid hinanden.
 • En kan være højrehåndet, mens den anden kan være venstrehåndet.
 • De er ikke knyttet til din alder, race, eller arvelig familiære tvillinger.
Broderlige flerfold:
 • Kan være af forskellig køn og have forskellige blodtyper.
 • Kan se meget forskellig ud, med forskellige hårfarve og øjne.
 • De kan også se ens ud, hvilket søskende ofte gør.
 • Broderlige flerfold har tendens til at blive avlet i bestemte familier.
↑Top↑

 Tvillinge-typer

Tveæggede Tvillinger

Tveæggede tvillinger, den mest almindelige type, udvikles af to æg fra moderen som uafhængigt af hinanden befrugtes i livmoderen af to forskellige sædceller fra faderen. De er genetisk så ens som ethvert almindelig søskendepar. Tveæggede tvillinger er simpelthen brødre og / eller søstre, der tilfældigvis er på samme alder. Tveæggede tvillinger er mere almindelige hos ældre mødre, og antallet af graviditeter og fødsler af tveæggede tvillinger er fordoblet gennem de sidste 35 år.


Enæggede (identiske) Tvillinger

Ved enæggede tvillinger, er kun ét æg fra moderen befrugtet af en sædcelle fra faderen, og meget tidligt i udviklingen af embryonet bliver det delt, således der vokser to fostre.  Disse tvillinger ligner hinanden genetisk, og de er af samme køn. Enæggede tvillinger synes at være en tilfældig begivenhed, og ikke en arvelig egenskab. Enæggede tvillinger er jævnt fordelt blandt befolkningerne rundt om på Jorden.


Mere information om Tvillinger i graviditeten.


Semi-identiske Tvillinger

De "semi-identiske« tvillinger er resultatet af to sædceller som fikserer (befrugter) et enkelt æg, før de er blevet to embryoner. Dette vil resultere i et sæt tvillinger med ens gener fra moderens side, men forskellige fra faderens side. Et embryo som oprettes på denne måde, vil normalt ikke overleve, men et par tilfælde er dog kendt, senest blev det rapporteret den 7. februar 2012 at "amerikanske tvillinger tager fusen på forskere" da et unikt semi-identisk tvillingepar blev opdaget. Den danske avis "Politiken" skrev at det var verdens eneste semi-identiske tvillingepar, hvilket dog ingen lunde er sandt. 


↑Top↑
 Hvor almindeligt er flere fostre i en enkelt graviditet?

Der har været en stigning af flerfoldsgraviditeter gennem de seneste år. Siden 1980 har fertilitetsbehandlingerne mere end fordoblet fødselstallet af tvillinger. Stigningen for trillinger eller flere, er nu næsten 5 gange højere end før fertilitetsbehandlingerne blev iværksat.Flerfoldsgraviditet

Tvillingefødsler Danmark1985:575 parUSA:121.920 par
Tvillingefødsler Danmark2005:1.411 par  2018 Danmark: 928 par.
Trillingefødsler Danmark2005:23 sætUSA:6.978 sæt
Trillingefødsler Danmark2009:15 sæt 2018 Danmark: 3 sæt.
Firlinge fødsler Danmark2005:1 sætUSA:507 sæt

Det er mere end en 70 procent stigning i antallet af tvillingefødsler siden 1980. Statistisk er der ikke den store forskel på tvillingefødsler i USA i forhold til Danmark. I det 21. århundrede er omkring 3 % af alle børn der fødes, tvillinger eller flerlinger (som for eksempel trillinger). Selv om de ikke er almindelige, betyder det alligevel, at flerfoldsgraviditeter er mere udbredt end mange mennesker går rundt og tror.

Hvad er dine chancer for at få mere end én baby af gangen?

Dybest set er det omkring 3 % eller 1 ud af 33. Chancen for at få "naturlige" tveæggede (identiske) tvillinger er kun omkring 1,7 % eller 1 ud af 60. Chancen for at få identiske tvillinger er forblevet stabil, og er omkring 0,4 % eller 1 uf af 250. Chancerne for at få tvillinger ved brug af fertilitetsbehandling kan være så høj som 20 til 25%.  

Chancen for at få:Forhold / fordeling:
»naturlige« tveæggede tvillinger 1 til 60
»naturlige» enæggede tvillinger 1 til 250
Flerfolds-»fertilitetsbehandlede» 1 til 4
»naturlige« trillinger 1 til 8.100 (kun 30% trillinge er »naturlige»)
»naturlige» firlinger 1 til 729.000
»naturlige» femlinger 1 til 55.000.000


Fælles faktorer, der øger chancerne for at blive gravid med tvillinger:

 • Fertilitets medicin: Når du indtage fertilitetsmedicin eller hvis du gennemgår en fertilitetsbehandling, øger du markant dine chancer for at få en flerfoldsgraviditret. I nogle tilfælde kan det øge dine chancer for tvillinger med mere end 20 %.
 • Alder:  Dine chancer for at få tvillinger stiger efterhånden som du bliver ældre. Chancen for at få tvillinger stiger med op til 4 % i alderen 30 og 34, og til 5% i alderen mellem 35 og 39 år.
 • Kulturel Baggrund: Kvinder fra Afrika med dansk eller amerikansk afstamning er mere tilbøjelige til at få en flerfoldsgraviditet. Kvinder med asiatisk eller latinamerikansk afstamning er mindre tilbøjelige til at få en flerfoldsgraviditet. 
 • Tidligere Gravide: Kvinder der har haft fire eller flere tidligere graviditeter har større sandsynlighed for at opnå en flerfoldsgraviditet.

↑Top↑

 Højere risici ved graviditet med flere fostre

Hvilke risici?

Hvis du forventer tvillinger, vil du blive klassificeret med en høj graviditets risici. Der stilles ekstra krav til moderen og moderkagesystemet, i hvilken babyerne ligger. Det kan forekomme at væksten bremses hos den ene eller hos begge babyer, og forårsage for højt blodtryk hos moderen. Der er en større risiko for en for tidlig fødsel. Disse risici er meget større ved trillinger eller endnu flere.

Din læge kan foreslå en tidlig scanning, hvis du ser for stor ud i forhold til den beregnede dato, hvor du skal nedkomme, men de vil højst sandsynligt finde ud af det på din første rutinemæssige undersøgelse, når du er 12 til 14 uger henne i graviditeten. I sjældne tilfælde bliver det andet barn ikke opdaget ved den første rutinemæssige undersøgelse, da det kan være skjult bag den første.

Næsten alle graviditeter med flere fostre bliver nu diagnosticeret i den første trimester periode via ultralyd. Men nogle tvillinger dør og absorberes i første halvdel af graviditeten ("den forsvundne tvilling" 'syndrom), men bevidstheden herom øges allerede gennem den første ultralydsundersøgelse.  

Det kan være et chok at få at vide, at du kan forventer tvillinger eller flerlinger, specielt hvis du ikke har nogen familie historie omkring tvillinger. Du vil få større svangerskabsomsorg, og du bliver nødt til at tage større vare på dig selv, end hvis du ”kun” havde én baby, men der er ingen grund til at være bekymret.

Du skal sikre dig hvile nok og spise en sund kost, hvilket er vigtigt for din krop, da den er på hårdt arbejde. Du vil sandsynligvis blive nødt til at forlade arbejdet tidligere end planlagt. Hvis du har andre børn, så forsøg at få hjælp fra dem, så du ikke bliver overtræt.


↑Top↑


 Komplikationer

Selv om det er et naturligt forekommende fænomen, betragtes graviditet med flere fostre med højere risiko, fordi:

 • Mindre babyer - fostre har en tendens til at være individuelt mindre end i en single-graviditet på grund af et større behov for næringsstoffer og langsommere vækst i livmoderen. Risikoen er mindre hos monokratiske (enæggede) tvillinger end diakritiske (tveæggede) tvillinger.
 • Det forøger risikoen for præmaturitet (for tidlig fødsel) – gennemsnitlig er svangerskabet for tvillinger 37 uger, mens det kun er 21 uger for trillinger.
 • Højere risiko for medfødt anomali, hvilket er forbundet med flere fostre graviditet (x2 sats i forhold til single-graviditeter).
 • Højere cerebrale parese fundet hos tvillinger (1 - 1,5 %), og hos trillinger (7 – 8 %). Cerebral parese er en samlet betegnelse for en række motoriske handikap, som skyldes hjerneskade opstået i en umoden hjerne.
 • Perinatal mortalitet - (fra den 22. graviditetsuge og fremefter) er risikoen for tvillinger betydeligt højere end ved enkeltfødte (x5) og endnu højere for trillinger (x6). Risikoen er højere for monokoriotiske (enæggede) tvillinger end for dikoriotiske  (tveæggede) tvillinger (49 i forhold til 11,5 per 1000).
 • Højere forekomst af maternel graviditet-relaterede komplikationer såsom hyperemesis gravidarum (fra græsk hyper og opkastning og latin gravida, som betyder "hyppig opkastning hos gravide kvinder"), polyhydramnios (en usædvanlig stor mængde fostervand), præeklampsi, anæmi, antepartum haemorrhage (blødning forårsaget af en for tidlig løsning af moderkagen).
 • Højere risiko for komplikationer - blodkar kan blive revet over, for tidlig adskillelse af moderkagen, blødning.

↑Top↑

 
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
 < Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI