Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 hCG niveauet kan måles i
 blodet, når du er blevet
 befrugtet.

 Før hCG niveauet kan
 måles i blodet, har den
 lille mængde hCG allerede
 stimuleret corpus luteum i
 æggestokkene, for at
 producere progesteron.

 
hCG - Human Chorionic Gonadotrophin
hCG Niveauer

hCG - Humant choriongonadotropin

Den mest almindelige test, der anvendes til at påvise graviditet i de meget tidlige uger, benytter hCG.

hCG hormonet starter med at blive frigivet til kvindens blod, kort tid efter at babyen implanteres i slimhinden i livmoderen, mellem den 8. og 12. dag efter undfangelsen.
hCG niveauet vil starte meget lavt (5 mIU/ml), men vil snart stige hastigt og bliver fordoblet hver anden til tredje dag, så det inden for et par dage til en uge er så højt at det kan måles i kvindens urin. Niveauet vil da være omkring 50 til 80 mlU/ml, og en graviditetstest vil da udvise et positivt resultat.

hCG niveauet varierer meget fra kvinde til kvinde og i forskellige graviditeter for den samme kvinde. Vær meget forsigtig, når der forsøges at ’fortolke numrene’. Gennem de første 12 graviditetsuger er niveauet i sig selv ikke så vigtigt, men mere, hvor meget det stiger hver anden dag.

Nogle normale graviditeter vil have en forholdsvis lav hCG niveau, men dog alligevel stadig være i fremskridt og til sidst ende med at føde en sund baby. Den bedste måde at bekræfte om en graviditet forløber normalt, er at gentage blodprøven i 2 til 3 dage, og så måske igen 2 til 3 dage senere. Formålet hermed er at se om hCG niveauet stiger tilstrækkeligt.

Progesteron tests og niveauer under graviditet

Beregn fordoblingstiden af to beta hCG prøver

hCG niveauer

Nedenstående tabel er en guide, hvor du kan se de normale hCG niveauer under graviditeten. For de af jer som er interesseret, eller har en hCG overvågning, er her det foreslåede referenceniveau for en enkelt-baby graviditet. Som du kan se er interval niveauerne meget brede. Hvis du venter tvillinger (eller flere), kan hCG niveauerne være 30 til 50 % højere.


Graviditetsuger (uger efter
din sidste menstruationsperiode)
Dage efter undfangelsenAnslåede hCG Niveauer
for enkelt-graviditet (mIU/ml)
Uge 3 70 til 5
Uge 4 145 til 430
Uge 521180 til 7.400
Uge 628 1.100 til 56.500
Uge 7 til 835 til 427.600 til 230.000
Uge 9 til 1249 til 7025.300 til 290.000
Uge 13 til 1677 til 10014.000 til 243.000
Uge 17 til 244.000 til 165.000
Uge 25 frem til fødslen3.200 til 90.000
4 til 6 uger efter fødslenMindre end 5

 

Ovennævnte skal kun bruges som vejledende.
hCG niveauet fordobles gennem hver 48. time i den tidlige normale graviditet. Det når et højdepunkt, omkring den 10. svangerskabsuge (siden sidste menstruation). På det tidspunkt er hCG niveauerne i prøver gennemsnitlig på 60.000 ml/U. Der er meget stor forskel i de enkelte hCG koncentrationer. På nuværende tidspunkt er det ekstreme normale niveau mellem 10.000 og 250.000 mIU/ml.

De næste 10 uger (10 til 20 uger efter svangerskabet), vil hCG niveauet falde og nå en gennemsnitlig koncentration på omkring 15.000 mIU/ml.
Der findes dog store forskelle mellem forskellige kvinder, og koncentrationer kan variere lige fra 3.000 til 90.000 mIU/ml. hCG koncentrationen er fortsat omkring dette niveau, og koncentrationen vil være på dette niveau frem til terminen (20 til 40 uger af svangerskabet).

Hvis du er bekymret, bør du altid diskutere dine resultater med din læge.


  hCG niveau Fordobling, Beregning af hCG niveauerne

Indtast dine tal i nedenstående tabel og klik på Beregn for at se resultatet.

Første hCG niveau mIU/mL
Anden hCG niveaumIU/ml
Dage mellem Testdays

    

Fordoblingstid -  resultat i timer, er:

Fordoblet hver 

 time(r)

Fordoblingstid -  resultat i dage, er:

Fordoblet hver

 dag(e)

HCG Niveau

Fordoblingstid

< 1200

48 - 72 timer

1200 til 6000

72 - 96 timer

> 6000

> 96 timer

Efter fem eller seks ugers graviditet, er ultralydsresultaterne meget mere intelligente i form af graviditetsudfald, end hCG målingerne er det. Du må ikke forvente at se en amnionsæk eller et foster før hCG niveauet er nået op på mindst 1.200 mIU/ml.

Du kan bruge ovennævnte bregner til at beregne fordoblingstiden af to beta hCG prøver, ved at indtaste værdierne fra blodprøverne og antallet af dage mellem testene.

 * hCG niveauerne vil typisk fordobles hvert 48. time [2. dag] i de første fire uger af graviditeten.
 * Efterhånden som graviditeten skrider frem, øges fordoblingstiden. Ved den 6. til 7. uge efter undfangelsen, vil beta hCG
   niveauerne tage hele 84 timer [3 ½ dag] for at fordobles.
 * beta hCG kan tage mere end 48 til 72 timer [2-3 dage] for at være fordoblet, hvilket sker i 15 % af normale intrauterin
   graviditeter. Omkring 17 % ektopiske graviditeter har normal fordoblingstid.

Graviditet med Tvillinger eller Flere:
Tvillinge-graviditeter har en tendens til at give højere HCG niveauer på en given dag i graviditeten. Tvillinge-HCG niveauerne falder udenfor den angivne vifte for enkeltfødte, så du kan ikke basere noget som helst på niveauerne alene. Et højere niveau på en given dag, forøger dine muligheder for tvillinger, men der findes ingen niveauoversigt som garanterer dig tvillinger.

Dine HCG Niveauer:
Tal med din læge om dine egne hCG niveauer. Du skal ikke forsøge at drage (forhastede) konklusioner på hverken fosterets levedygtighed eller muligheden for flere fostre, medmindre du har en serie af hCG tests som giver et helt klart mønster.


Progesteron tests og niveauer under graviditet

↑Top↑

Hvad er hCG?

Graviditet begynder med befrugtningen af ægget og implantation af det befrugtede æg i livmoderslimhinden.
Implantationen vil normalt foregå omkring 8 til 12 dage efter undfangelsen.
Omkring tidspunktet for implantationen begynder hCG at blive produceret. Den lille mængde hCG der indgår i den maternelle cirkulation omkring den 21. dag (mindre end 5 mIU/ml) i serum eller plasma, men er for lidt til at kunne blive opdaget af en graviditetstester, men er tilstrækkeligt til at stimulere corpus luteum i æggestokkene, for at producere progesteron.

En graviditet vil normalt kun fortsætte efter implantation, hvis menstruationen udebliver.
Østrogen og progesteron produceres af Corpus luteum og forhindrer menstruation, ved at fastholde foringen i livmoderen.
Selve Corpus luteum vedligeholdes af hCG, som produceres af trofoblast celler i moderkagen [placenta] efter implantationen af det befrugtede æg. hCG går ind i den maternelle cirkulation næsten umiddelbart efter implantation af embryonet (blastocyst) omkring den 21. dag i menstruationscyklusCorpus Luteum
er et organ[legeme] af celler, der efter ægløsningen hver måned optager den plads som tidligere var besat af ægget i hårsækken. Efter ægtømningen omdannes folliklerne til det gule legeme (Corpus luteum), som producerer både østrogener og progesteron. Hvis ægget befrugtes, og graviditet indtræder, begynder moderkagen at producere østrogener og progesteron i mængder, der efter 6. graviditetsuge overgår æggestokkenes produktion.

Under graviditeten fortsætter Corpus luteum med at understøtte graviditetshormonet hCG, som vokser og producerer progesteron og østrogen for at nære barnet, indtil moderkagen tager over. I de fleste tilfælde begynder det at skrumpe omkring den 6. og 7. uge efter sidste menstruation og ophører med at fungere omkring den 10. uge.


Graviditetstester er baseret på tilstedeværelsen af et forhøjet niveau af humant choriongonadotropin (hCG) i serum eller urinen, hvilket produceres for at udvikle moderkagen efter implantationen. Urin og serumprøver af ikke-gravide, indeholder mindre end 5 mIU/ml hCG.

Efter undfangelse og implantation vil indholdet af hCG i en normal graviditet hurtig stige. I perioden vil hCG niveauet stige dag for dag, og må forventes at ligge mellem 50 til 250 mlU/ml. Gennem Første Trimester vil hCG niveauet fordobles hver 48-72 timer, med niveauer mellem 50.000 og 300.00 mlU/ml ved udgangen af Første Trimester. Niveauerne af hCG vil efter Første Trimester hurtigt falde til lidt over 5 mlU/ml, og dette niveau vil fortsætte gennem resten af graviditetsperioden.

Den meget hurtige stigning i hCG niveauet, gør det til en fremragende markør for graviditet.

↑Top↑


Hvornår kan hCG påvises?

Det tidligste tidspunkt hvor en hCG test kan afsløre en graviditet, er omkring 8 dage efter undfangelsen eller omkring 1 uge før næste menstruation. Det er dog kun muligt for cirka 5 % af kvinderne.
De fleste kvinder vil først vise et positiv hCG niveau omkring 11 til 12 dage efter undfangelsen, eller et par dage før den næste periode skulle have været begyndt.

På den 28. dag (første dag for udebleven menstruation) vil hCG niveauet i serum, plasma eller urin være omkring 100 mlU/ml. Det bør kunne påvises ved alle formere for graviditetstests. Der er en meget stor variation i de enkelte hCG koncentrationer. På nuværende tidspunkt er det ekstreme normale niveau mellem 5 til 450 mIU/ml i serum, plasma eller urinprøver. På dette tidspunkt har nogle gravide kvinder dog så lavt et hCG niveau, at det ikke kan registreres på HGTer.

hCG kan også blive produceret i begyndelsen af et graviditetstab (EPL), eller i graviditeter, hvor implantationen fejler eller ikke starter korrekt. hCG fra sådanne graviditeter kan også påvises på dette tidspunkt.

Kvinder som har modtaget hCG injektion gennem fertilitetsbehandlinger, kan have hCG i deres system i 2 til 3 uger efter injektionen. Det betyder at de kan få en tidlig "positive" graviditetstest, uden at være gravid.

↑Top↑


Hvordan findes påvist hCG?

Når en kvinde først tror hun kan være blevet gravid, køber hun normalt en graviditetstester til hjemmebrug (HGT). Sådanne graviditetstestere (HGT'ere) er designet til at påvise hCG, et hormon som moderkagen frigiver lige efter at embryonet begynder implantering i livmoderslimhinden. Når hormonet frigives, kan det påvises i en gravid kvindes blod samt urin.

Hvis en kvinde besøger lægen for at blive testet, udtages en blod-og / eller urinprøve.

En urinprøve på lægens kontor er stort set ikke bedre end hjemmetesten du selv kan udføre, de er nemlig ens – at aflæse et hCG niveau mellem 15 og 25 mlU som positiv. Det er ofte den samme tests som HGTere, blot med den ene forskel, at de er pakket for læger, medicinske centre og klinikker.

En kvantitativ blodprøve er mere præcis, men ikke nødvendigvis mere følsom. En kvantitativ blodprøve kaldes normalt en beta hCG test, som måler nøjagtige antal hCG enheder i blodet. Det betyder at det vil afsløre selv det mest minimale niveau. Fælles niveau for en positiv blodprøve er 10 til 25 hCG måleenheder.

En kvalitativ hCG blodprøve vil give et simpelt ja eller nej svar på, om du er gravid. Testen er mere lig med en urinprøve med hensyn til nøjagtigheden. Niveauer for en positive blodprøver er 10 til 25 enheder, et niveau under 5 anses for værende negativ. En test, der kun udløses ved 25 hCG enheder, er ikke en mere følsom test end de forskellige HGT urinprøver.

↑Top↑


Hvor nøjagtig er et positivt HGT resultat?

Hjemme graviditetstest tjekker kun niveauet af hCG hormonerne som produceres under graviditeten, hvilken bliver frigivet i en gravid kvindes urin. Så medmindre kvinden har fået medicin der indeholder hCG (Profasi, Pregnyl, Novarel), må et positivt hjemmeanalyse (HGT) indikere en ny graviditet.

Hvis du har fået en hCG injektion [indsprøjtning] (f.eks Profasi, Pregnyl eller Novarel), bør du vente 7-14 dage efter din sidste indsprøjtning, for at få det ud af organismen. Hvis du tester for tidligt, kan du få et falsk positivt resultat. Vent 14 dage efter en 10.000 IE indsprøjtning, 10 dage efter en 5.000 IE indsprøjtning, eller 7 dage efter en 2.500 IE indsprøjtning.


Hvor nøjagtig er et negativ HGT resultat?

Hvis du får et negativt HGT resultatet, kan du alligevel være gravid, men hCG niveauet har ikke været højt nok til at kunne udløse den positive faktor. Du kan også have udført prøven forkert, foretaget prøven for tidlig og endelig er der mulighed for at du ikke har opbevaret testeren korrekt før det blev taget i brug.

Hvis du tror du er gravid, men fik et negativt resultat, så gentag testen igen en anden dag. De fleste gravide kvinder vil kunne foretage en hjemmetest, når deres periode er overskredet med et par dage, mens andre ikke kan.
Hvis du har mistanke om at du er gravid, kan du kontakte din praktiserende læge for at få foretaget en kvantitativ hCG blodprøve, uanset hvilket resultat din hjemme graviditetstester har givet dig.

↑Top↑

 
Ved tidlig lav hCG niveau: Problemer

Det har kun været muligt det sidste årti (eller der omkring), at holde nøje tilsyn med graviditeter, gennem den første halvdel i første trimester periode.
Den tidlige overvågning kan berolige kvinder under usikre forhold og forhindre farlige komplikationer. Graviditeter som vil føre til abort og ektopiske graviditeter (uden for livmoderen), viser et lavere niveau og langsommere stigning af hCG, men har ofte normale niveauer i starten af graviditeten.
Nogle gange må der tages tre eller flere test, med 48-timers mellemrum, for at påvise hCG niveauerne og få en idé om hvordan graviditeten skrider frem.

En enkelt hCG værdi giver ikke tilstrækkelig med information om sundheden eller levedygtigheden af graviditeten.
Indenfor de første 2 - 4 uger efter befrugtningen, fordobles hCG niveauerne som regel hver 48 - 72 timer. Det svarer normalt til hCG niveauer under 1200 mIU/ml.
Det vil som regel tage 72-96 timer at fordoble niveauer mellem 1200 og 6000, men som regel over fire dage at fordoble niveauer over 6000 mIU/ml.
hCG stigningstakten varierer normalt efterhånden som graviditeten skrider frem. Der er ikke nødvendigvis problemer med graviditeten i de tilfælde, hvor hCG niveauerne ikke fordobles hver anden eller tredje dag. Nogle graviditeter har ret lave hCG niveauer, og alligevel resultere i perfekte babyer.

Når hCG niveauerne er mellem 1000 – 1500 mlU/ml, identificerer vaginal sonografi normalt tilstedeværelsen af en intrauterin graviditet. På det tidspunkt udelukkes en ektopisk graviditet. Når graviditeten er synlig på ultralyd, er yderligere hCG prøver mindre sikre end ultralydsovervågning af graviditeten, da variationerne i hCG niveauerne ofte er misvisende og forårsager unødige bekymringer. 

Da de normale hCG niveauer kan variere voldsomt efter 5-6 uger i graviditeten, er sonogram langt mere intelligent til at klarlægge udfaldet. Når amnionsækken kan ses, vil de fleste læger gennemgå det på en skærm via ultralyd i stedet for at gennemgå blodprøver.

Efterfølgende overvågning med ultralyd vil vise om der er en normal vækst af amnionsækken, og om der er en normal udvikling af fostrets hjerteslag i den 6. til 7. svangerskabsuge (6-7 uger efter SMP). Når føtal aktivitet er påvist med ultralyd, er chancen for abort normalt mindre end 10 %.

Hvis din hjemme graviditetstester udviser et positivt resultat og du derefter et par dage senere får menstruation: Er din menstruation tungere end du er vant til, kan det betyde at din graviditet er gået tabt. Eksperter anslår at omkring 20 til 30 procent af alle graviditeter ender i abort, så det er desværre meget almindeligt.

Det er kun fordi graviditetstests er blevet så følsomme, at folk har indset, hvor ofte tidlige aborter sker. I fortiden blev disse meget tidlige tab ikke engang bemærket, og kvinden ville aldrig have vidst at hun havde været gravid. Det betyder ikke, at du ikke vil blive gravid igen.

Negativt HGT resultat, tror du er gravid?

Hvis du får et negativt HGT resultatet, kan du alligevel være gravid, men hCG niveauet har ikke været højt nok til at kunne udløse den positive faktor. Du kan også have udført prøven forkert, foretaget prøven for tidlig og endelig er der mulighed for at du ikke har opbevaret testeren korrekt før det blev taget i brug.

Hvis du tror du er gravid, men fik et negativt resultat, så gentag testen igen en anden dag. De fleste gravide kvinder vil kunne foretage en hjemmetest, når deres periode er overskredet med et par dage, mens andre ikke kan.
Hvis du har mistanke om at du er gravid, kan du kontakte din praktiserende læge for at få foretaget en kvantitativ hCG blodprøve, uanset hvilket resultat din hjemme graviditetstester har givet dig.

↑Top↑Progesteron-tests og niveauer

Progesteron produceres først af corpus luteum i æggestokkene, og produktionen herfra er nødvendig i de første 8 uger af graviditeten. Fra implantationen af embryonet og de næste 40 uger frem, overtager moderkagen produktionen af progesteron (se graf nedenfor).

Progesteron niveauerne stiger drastisk gennem hele graviditeten. Progesteron produktionen er nødvendig for sikker vedligeholdelse af graviditeten, og alle graviditeter vil mislykkes, hvis progesteron produktionen er for lav.

Tidligt i graviditeten kan progesteron-målinger anvendes sammen med hCG (humant chorion gonadotropin) prøver, for at hjælpe med at diagnosticere en ekstrauterin eller fejlet graviditet.
Progesteron niveauerne kan også udføres for at overvåge en højrisiko-graviditet, for at hjælpe med at bedømme placenta og fosterets sundhed. Nedsatte niveauer ses i ektopiske graviditeter og i aborter.

Følgende graf er en guide for at vise hvad progesteron niveauerne kan være under graviditeten. Du kan se at bredden i normale værdier er store. Progesteron måles i nanogram per milliliter (ng/ml).  

Progesteron niveauer

Mange kvinder med infertilitet, implantationsfejl og/eller abort, producerer et lavt progesteron niveau, hvilket kan ses i nederste linje i grafen. Disse kvinder har brug for progesteron tilskud for at bringe dem selv på et sikkert niveau (se
tyk blå linje, som angiver middelværdier. De stiplede linjer angiver to grænseværdier i forhold til det gennemsnitlige).

Progesteron niveauet under graviditeten er afgørende for fosterets overlevelse. Det rette niveau vil hjælpe med at forhindre at livmoderen trækker sig sammen; og at fremme blodkarrenes vækst, for at give næring til den udviklende baby gennem graviditeten.

 * Progesteron niveauerne vil være naturligt højere i graviditeter som involverer flere (tvillinger, trillinger, osv.) end de,
    hvor der kun er ét foster.
 * Indtagelse af østrogen og progesteron kosttilskud, kan påvirke resultaterne. 


Hvornår kan et progesteronniveau-test bestilles?

Progesteron niveauerne måles:

 * Som en del af en infertilitets vurdering, når en kvinde har problemer med at blive gravid og lægen ønsker at få bekræftet at
    hendes ægløsning er normal. Testen kan udføres et par gange i løbet af en hendes menstruationscyklus, for at evaluere
    ændringerne i progesteron koncentrationerne.
 * At afgøre hvornår ægløsningen har fundet sted, og efterfølgende medicinske behandling for at inducere ovulation.
 * Når symptomerne er mavesmerter og pletblødning, når det tyder på en graviditet uden for livmoderen eller ved en truet abort.
 * At overvåge effektiviteten af en behandling, når en kvinde har behov for progesteron injektioner for at bevare graviditeten.
 * Ved en gennemgående høj-risiko graviditet for at overvåge placenta og fosterets sundhed.
 * Når en ikke-gravid kvinde oplever unormale livmoder blødninger.   

↑Top↑
 
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HGT
 < hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI