Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 Gennemscanning 

 Ultralydsundersøgelser og
 diverse screeningstest
 udføres under din
 graviditet for at sikre, at
 din baby vokser og trives
 normalt, og for at under
 søge om der er opstået
 anormaliteter.

 Mellem den 18. og 20.
 graviditetsuge får du
 tilbudt en gennem-
 scanning for misdannelser,
 hvilket specielt kan opstå,
 hvis du har været i folin-
 syremangel, altså at du
 ikke har indtaget de
 anbefalede 0,4 mg.
 folinsyre daglig, mindst 3
 måneder før du blev
 befrugtet og frem til den
 fjerde graviditetsuge.

 
Anatomi, Anomali eller Gennemscanning for misdannelser - ultralydsundersøgelser
 Misdannelses Skanning, Type II, anomali eller målrettet

I anden trimester periode foretages ultralydsundersøgelser for at kontrollere, om din baby udvikler sig normalt, vurdere graviditetslængden ved at måle krone-hale længden og undersøge om der ellers er problemer. Det er en rutinemæssig ultralydsundersøgelse som foretages mellem den 18. og 20. svangerskabsuge (dog almindeligvis i uge 20 i Danmark).

Undersøgelsen kaldes også for "misdannelses-skanningen".

Gennem undersøgelsen ses fosteret via abdominal ultralyd. Fosteret er nu stort nok til en præcis undersøgelse af dets anatomi. Ved flere-fostre graviditet, kan de forsvarligt diagnosticeres, dateres og vækstvurderes. Moderkagen lokaliseres, bestemmes og vurderes. Yderligere scanninger kan blive nødvendige, hvis der er mistanke om anormaliteter.

De fleste forældre ser frem til deres scanninger, fordi det giver dem et tidligt glimt af deres baby. De fleste vil formentlig samtidig få udleveret en udskrift af deres baby som et minde, men det er vigtigt at huske de vigtigste formål med scanningen.

Ultralyd scanningen foretages ikke for at give dig det første foto af din baby til albummet, eller for at finde ud af babyens køn. Det foretages for er at kontrollere, at din baby vokser og udvikler sig normalt.Hvad er Type II  |  Hvad undersøges ved scanningen?  |  Tripletest Screening, Blodprøver 


Eksempler på ultralydsscanninger som du kan se blive benyttet under din graviditet.Ultralyd information : Hvor, Hvorfor, Hvem?
Hvad sker der under en ultralyd undersøgelse?
Kan scanningen vise kønnet på min baby? Hvad er Type II scanning (Misdannelses Skanning) ? 

Dets tidligere oprindelse var ultralyd, hvor en mere detaljeret ultralydsundersøgelse blev udført, for at forklare unormale resultater af en blodprøvescreening, kaldet Tripletest eller MSAFP blodprøve. For at forklare nogle af disse resultater, blev der udført en ’Type II scanning'. I øvrigt kaldes betegnelsen for ’Level-II’ internationalt, og i Danmark kan den også 'Misdannelses skanning'.

Læger bruger stadig udtrykket ’Type-II’ og i nogle tilfælde 'Level II', fordi det er en bekvemt og kort skrivemåde når der skal kommunikeres til og blandt gravide kvinder, selvom formålet med ’Type II’ har ændret sig. 

En scanning udføres mellem den 18. og 20. uge, hvor fosteret er stort nok til en præcis undersøgelse af dets anatomi, vurdere dets alder og vækst. Efter at din babys hjerteslag er tjekket, er hovedformålet med denne scanning at tjekke din babys anatomi for normalitet. Der gennemføres en grundig gennemgang af din babys hjerne, hjerne, hjerte, ryg, nyrer, organer og lemmer. Moderkagen vil blive tjekket for dets position, og målinger af din baby vil blive udført for at sikre, at det vokser normalt. Yderligere scanninger kan blive nødvendige, hvis der er mistanke om anormaliteter.

Type II scanninger er også kendt under navne som datering-, anomali- og Misdannelses-skanning.

 
 Hvad undersøges via denne scanning ? 

Det er en detaljeret scanning, hvor hver eneste del af fosterets krop undersøges. Efter at have tjekket din babys hjerteslag, foretages en grundig undersøgelse af din babys hjerne, hjerte, ryg, nyrer, organer og lemmer. Moderkagen vil også blive tjekket for dets position, og målinger af din baby vil blive udført for at sikre, at det vokser normalt.

Følgende målinger vil blive udført: Krone-hale længde (CRL)

Krone-hale længde (CRL)

Længden af embryonet (fosteret) er den længste akse som udgør kronen-hale længden. Det er blandt de bedst dokumenterede parametre, til at dato-bestemmelse embryonet, med en nøjagtighed på +/- 3 til 5 dage. Det er vigtigt at bemærke, at når terminsdatoen er fastsat ved en nøjagtig målt CRL, bør det ikke ændres ved en senere scanning.

Hvis for eksempel en anden scanning udføres 6 eller 8 uger senere og fortæller at man skal have en ny terminsdato som er længere væk, skal man normalt ikke ændre datoen, men snarere bør fortolke den nye konstatering med det faktum, at babyen ikke er vokset som det var forventet.
biparietale diameter
Den biparietale diameter og hovedomfang (HO) (internationalt: HC)

Diameter mellem de 2 sider af hovedet. Det måles efter 13. uge. Det forøges fra omkring 2,4 cm ved den 13. uge til cirka 9,5 cm ved termin. Babyer med samme vægt kan have forskellige hovedstørrelser, derfor anses datering i en senere del af graviditeten generelt som værende upålidelig. Datering ved hjælp af BPD bør ske så tidligt som muligt i graviditeten.


Lårbensknoglens længde (FL) Lårbensknoglens længde (FL)

Lårbenet er den hvide struktur som er placeret nær ​​toppen af ​​billedet. Dets længde måles fra den ene ende til den anden [hvid +]. Måling af den længste knogle i kroppen afspejler den langsgående vækst af fosteret. Det svarer til BPD målingen. Det forøges fra omkring 1,5 cm. i den 14. uge, cirka 7,6 cm. ved terminen. Ligesom BPD, bør FL målingen foretages så tidligt som muligt af graviditeten.


Den Abdominale omkreds (AC)

Den abdominale omkreds er vist ved hjælp af de hvide prikker, omkring billedstrukturen i midten. Maven er det sorte område, Den Abdominale omkreds (AC) beliggende øverst til venstre i cirklen. Det er den allervigtigste måling som bør foretages i slutningen af ​​graviditeten.
Det afspejler langt mere af fosterets størrelse og vægt end alderen. Målingerne er nyttige i forbindelse med overvågning af fosterets vækst. AC målinger bør ikke anvendes til et fosters datering.


Fosterets anslåede Vægt og Terminsdato

I et svangerskab kan fosterets vægt vurderes med en vis nøjagtighed ved hjælp af polynomium ligninger, som indeholder BPD, FL, og AC. Beregningerne foretages via et computerprogram. Hvis for eksempel BPD er 90 mm. og AC er 310 mm. vil det give en anslået vægt på 2,7 kg.

Det er almindeligt at foretage mindst 2 målinger, for at vurdere graviditetslængden. I de fleste tilfælde benyttes BPD, Hovedets omkreds og /eller længden på lårbensknoglen. Da alle disse målinger er stærkt relateret til graviditetslængden, er det normalt ikke så vigtigt, hvordan de kombineres. De fleste moderne ultralydsapparater omfatter EDB biometriske analyseprogrammer, som gør det let at beregne den forventede terminsdato.

Standard Målinger  |  Måling = Graviditetsuge Beregning 


Diagrammer: Hoved-Hale Længde  |  BPD - OFD - HC
Lårbensknogle og Humerus  |  Abdominal omkreds  |  Føtal Vægt  

↑Top↑


Ryggrad og bugvæggen Ryggrad - bugvæggen

Sonografoperatøren vil tjekke din babys ryg, såvel i længden som i tværsnit, bevæge sig gennem nakken og skuldrene ned til bækkenet.
Han/Hun sikrer sig at alle ryghvirvler er på plads, at huden dækker rygsøjlen på ryggen og at babyens bugvæg dækker alle de indre organer på forsiden.


Nyrer og blære

De to nyrer er på hver sin side af rygsøjlen, under maven og er som regel ret svære at se. Hvis babyens blære er fuld, ses det let som en sort boble i bækkenet.


Hjerte og mave
Føtalt hjerte
De vil se på hjertet. De to øverste kamre, eller ’atrier’, og de ​​to nederste kamre, eller ’ventrikler’, skal være af samme størrelse og ventilerne bør åbne og lukke sig med hvert hjerteslag. De vil så kigge under mellemgulvet for at se maven, under hjertet på venstre side. Din baby sluger noget af det fostervand som den ligger i, det kan ses i maven som et sort boble.


Lange knogler, hænder og fødder

De lange knogler i arme og ben samt placeringen af ​​hænder og fødder bliver undersøgt; og der ses på fingre og tæer.

Ultralyd arm   Ultralyd hånd   Ultralyd fod


Navlestreng og fostervand
En hurtig metode til at beregne datoen for graviditeten kan opnås ved at måle fundal højden, som er afstanden fra skambensforbindelsen til toppen af livmoderens fundus.s.

Moderkagen kan være placeret på forsiden eller på bagsiden af livmoderen, som regel i nærheden af toppen (eller fundus), som kan beskrives som ’fundal’ på scanningsrapporten. I mange scanninger beskrives ’lav’, fordi de når ned til, eller dækker halsen af livmoderen (livmoderhalsen). Hvis din moderkagen er lav, vil der blive arrangeret en anden scanning i tredje trimester, hvor moderkagen i de fleste tilfælde vil være flyttet væk fra livmoderhalsen.

Det er muligt at tælle de tre blodårer i navlestrengen, men det sker ikke rutinemæssigt.
Der bør være nok fostervand omkring babyen, så det kan bevæge sig frit på nuværende tidspunkt.

↑Top↑Embryonal Hjerterytme (EPJ)

Siden indførelsen af sonografi, specielt endovaginal sonografi, er der åbnet ny viden i forståelse af udvikling af det menneskelige embryon og foster, som ikke tidligere var tilgængeligt.

Det er kendt, at den normale embryonale puls (EPJ) accelererer indtil den 9. uge.
Pulsen i tidlige graviditeter har en karakteristisk accelerationsfase med en spidsbelastningsperiode på 175 BPM (+/-20, 2SD) omkring den 9. uge, efterfulgt af en opbremsning indtil omkring uge 15-17.
Efter decelerationsfasen bliver pulsen så relativt konstant og efter 16. uge vil den være omkring 145 BPM (+/-25), med en meget lille negativ hældning indtil terminen.


· 1) Pulsen accelererer med 3,3 BPM i de første måneder, startende ved 5 BPM indtil den 9,2 uge.
· 2) Acceleration er omkring 10 BPM hver 3 dag.
· 3) Acceleration er på cirka 100 BPM hjerteslag gennem den første måned.
· 4) Hvis den embryonale alder beregnes ud fra at EPJ, og er > 7 dage mindre end CRL alderen, synes der at være
     en øget sandsynlighed for fejl i første trimester eller andre uregelmæssigheder.
     Forskellen i alderen beregnes som: CRL alder - EPJ alder = 7 eller flere dage.


Faktorer som kan forstyrre EPJ undersøgelsen og nøjagtigheden af resultaterne:
 

· Nikotin (såsom fra cigaretrygning) og store mængder koffein (f.eks. fra flere kopper stærk kaffe) kan fejlagtigt hæve din
  babys puls og producere unøjagtige undersøgelsesresultater.
· Ekstra støj, såsom din hjerterytme eller din maves rumlen.
· Hvis din baby sover under en ikke-stressende undersøgelse.
· Føtale bevægelser under testen. Hvis din baby bevæger sig meget, kan det være svært at holde den korrekte position
  på det eksterne udstyr.
· Overvægt, eller gravid med flere babyer. I sådanne tilfælde kan det være svært at bevare den korrekte placering af det
  eksterne udstyr.


Anden trimester blodprøve - Triple eller Quad

Også kendt som: Tripletest, AFP Maternal, msAFP, Quad Screen, 4-marker screen.
En blodprøve udtages mellem den 15. og 22. graviditetsuge.

Tripletesten er udgået i Danmark, og er erstattet af Nakkefoldsscanning og blodprøve mellem den 10. og 14. graviditetsuge.

Testene måler forskellige 'markører' i blodet:

Tripletest screening:

– AFP (Alfa-føtoproetein)
– hCG (human chorionic gonadotropin)
– uE3 (østradiol)       

Quad Marker Screeningt:

– samme som ovenfor med tilføjelse af: inhibin A

Screeningstestene foretages i anden trimester periode, for at vurdere fosterets risiko for abnormiteter, såsom Down syndrom (trisomi 21), Edward's syndrom (trisomi 18), og åbne neuralrørsdefekter.

↑Top↑

 Hvor mange scanninger skal jeg have ?

Ultralydsscanninger er praktiske, men har også vist sig at være meget populære, såvel hos patienterne som fødselslægerne. Selv patienter som regelmæssigt modtager prænatal pleje, ender alligevel med at få mindst en scanning.
Det samlede antal scanninger vil afhænge af, om tidligere scanninger har vist afvigelser, som kræver opfølgende vurdering.

Der er ingen ufravigelig regel for antallet af scanninger, som du skal have under graviditeten.

I nogle lande udføres sonogram to gange under graviditeten. Én gang mellem uge 16 og uge 18, for at vurdere risikoen for føtale abnormaliteter, og igen mellem uge 32 og 34 for at vurdere alder og velvære.

Det anbefales nu alle gravide kvinder at få dato-scanning i første trimester periode – helt ideelt at få foretaget denne scanning mellem den 10. og 13. graviditetsuge for at få bekræftet dine datoer. Det er især vigtigt, hvis du vil have en eller anden screeningstest for Down's syndrom, da en præcis dato vil give et korrekt svar. De fleste sygehuse tilbyder en scanning i anden trimester periode, omkring den 20. uge for at kontrollere at din baby udvikler sig normalt.


↑Top↑
 


Uge for Uge, scanningsbilleder:   Første Trimester

Eksempler på ultralydsscanninger som du kan se blive benyttet under din graviditet.Uge for Uge Graviditets Kalender

Første Trimester
 Uge 1   Uge 2   Uge 3   Uge 4   Uge 5   Uge 6   Uge 7
 Uge 8   Uge 9   Uge 10   Uge 11   Uge 12   Uge 13
Anden Trimester
 Uge 14   Uge 15   Uge 16   Uge 17   Uge 18   Uge 19   Uge 20
 Uge 21   Uge 22   Uge 23   Uge 24   Uge 25   Uge 26
Tredje Trimester
 Uge 27   Uge 28   Uge 29   Uge 30   Uge 31   Uge 32   Uge 33  
 Uge 34   Uge 35   Uge 36   Uge 37   Uge 38   Uge 39   Uge 40↑Top↑

 

: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
  Fostervandsprøve CVS
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
 < Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI