Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 De fleste piger / kvinder
 får kraftigere tegn på at
 de er gravide, når der er
 tale om tvillingegraviditet.

 Når du er gravid med
 tvillinger, kræver det større
 prænatal pleje og omsorg.
 Sørg for at spise sundt,
 og rådfør dig med din
 læge om hvilke vitamin-
 tilskud og mineraler du
 eventuelt har ekstra brug
 for under tvillingegravidi-
 teten.

 Der er desværre også stør.
 re risici for komplikationer
 ved tvillingegraviditet,
 som du kan læse mere
 om på denne side.

 
Et enkelt befrugtet æg deler sig - to befrugtede æg udvikles
 Tvillinger, identiske og broderlige

Tveæggede tvillinger

Den mest almindelige tvillinge-type er tveæggede tvillinger (også kendt som »ikke-identiske tvillinger«). I sådanne tilfælde bidrager moderen med to æg, som hver befrugtes i livmoderen af to forskellige sædceller fra faderen. De to æg danne to zygoter, og disse tvillinger er derfor også kendt som 'dizygotic’ (broderlige tvillinger) og ’biovular’ tvillinger (stammer fra forskellige æg).

Ligesom andre søskende kan tveæggede tvillinger se meget ens ud, især i betragtning af, at de har samme alder. Imidlertid kan tveæggede tvillinger også se meget forskellige ud. De kan enten være af forskellige køn, eller af samme køn. Det samme gælder brødre og søstre med de samme forældre, hvilket betyder, at tveæggede tvillinger simpelthen er brødre og / eller søstre, der tilfældigvis har samme alder. Genetisk er de lige så ens som almindelige søskende.

Denne type tvillinger er mere udbredt hos familier, hvor tveæggede tvillinger er i familiehistorien, men også hvor moderen er en ældre kvinde. Hos kvinder over 35 år er tilbøjeligheden til at få tveæggede tvillinger dobbelt så stor end i en tidligere alder. De er også mere tilbøjelige til at opstå, hvis du anvender fertilitets medicin for at blive gravid.


Enæggede tvillinger

Ved enæggede tvillinger, er ét æg (zygote) fra moderen befrugtet af en sædcelle fra faderen, og derefter er det - meget tidlig i udviklingen af embryoet - splittet og der vokser to fostre. Spontan deling af det befrugtede æg til to embryoner anses ikke for at være en arvelig egenskab, men snarere en spontan eller tilfældig begivenhed.

Hvis det befrugtede æg deler sig meget tidligt (det vil sige de første to dage efter befrugtningen), kan de udvikle særskilte moderkager (chorion) og særskilte sække (fosterhinder). De kaldes dichoriotiske, diamniotiske (eller ’di/di') tvillinger. Mens alle tveæggede tvillinger er 'di/di', opstår enæggede tvillinger i 20 – 30 % af tilfældene.

Ved enæggede (identiske) tvillinger deler det befrugtede æg sig for det meste efter 2 dage, hvilket resulterer i en fælles moderkage, men to separate (foster)sække. De kaldes monochorionisk, diamniotiske ('mono/di) tvillinger. Disse tvillinger er genetisk meget ens.

Det er meget normalt at tvillinger også deler en fælles (foster)sæk. Hos omkring 1 % af alle enæggede tvillinger sker delingen sent nok til at resultere i både en fælles moderkage og en fælles (foster)sæk. De kaldes monochorionisk, monoamniotisk (’mono/mono’) tvillinger.


Siamesiske tvillinger

Siamesiske tvillinger, også kaldet sammenvoksede tvillinger, er en misdannelse som består i at to tvillingers kroppe hænger sammen. Betegnelsen stammer fra to sammenvoksede tvillingbrødre, Chang og Eng (1811–1874), som blev født i Siam (nuværende Thailand).

Sammenvoksede tvillinger kan identificeres ved hjælp af ultralyd, meget tidligt i graviditeten. Siamesiske tvillinger opstår når den befrugtede ægcelle ikke deler sig helt under svangerskabet, som det sædvanligt gør ved enæggede tvillinger.

Sammenvoksede tvillinger kan operativt skilles, men dog kun når alle livsvigtige organer er intakte hos børnene.


Semi enæggede tvillinger

’Semi-identiske’ tvillinger er resultatet af to sædceller som fikseres med et enkelt æg, før det bliver til to embryoner. Et embryon som er dannet på denne måde, overlever normalt ikke, men et par tilfælde er dog kendt. For det meste går det ubemærket hen, og kommer kun til kendskab hvis to æg har forskellig genetiske kønskirtler, eller hvis der bliver foretaget en genetisk analyse af andre årsager, såsom faderskabssager.
En ny type semi-identiske tvillinger er blevet opdaget af forskere.


Tvillinger: Symptomer  |  Prænatal Pleje  |  Tjek-op  |  Komplikationer

↑Top↑


 Symptomer på tvillingegraviditet 

Det kan være både spændende og stressende at finde ud af, om du bærer tvillinger. Tvillinger opstår i omkring én ud af 60 graviditeter, eller så mange som 1 ud af hver 4. som benytter fertilitetsmedicin.
tvillinge graviditet
Kvinder med tvillinger kan mærke graviditetstegnene tidligere, eller graviditetstegnene kan være mere intense. Grunden hertil er at de har højere niveauer af hCG. Andre hormoner forøges gennem graviditeten, især progesteron og nogle østrogen hormoner, som bidrager til mange af de tidlige fysiske tegn på graviditet.

Gennem den tidlige rutinemæssige ultralydsundersøgelse, opdages det ofte, hvis du kan forvente tvillinger.

Undertiden kan man forvente en tvillingegraviditet, hvis livmoderen føles større end lægen eller jordemoderen forventede. Senere i graviditeten kan de to babyer føles gennem en undersøgelse og kan blive bekræftet ved en ultralydsscanning.

Ved tvillingegraviditet kan symptomerne være stærkere, end de symptomer der normalt er forbundet med en graviditet med et enkelt foster. De normale symptomer er opkastning (tidligt i graviditeten), halsbrand, åndenød, rygsmerter, hævede ankler og åreknuder.

↑Top↑
 

 Prænatal pleje ved tvillingegraviditet

Regelmæssig modtagelse af prænatal pleje, vil hjælpe dig med at sikre en sund graviditet. tvillinger
Der vil dog være nogle forskelle i din prænatale sundhedspleje, hvis du forventer ’flere’. Da du bærer tvillinger, vil du oftere blive tilset, og du vil blive tilbudt flere undersøgelser. For at sikre at eventuelle komplikationer opdages og behandles så tidligt som muligt, vil du blive tjekket hyppigere end i et enkelt graviditetsforløb. Regelmæssige besøg hos din læge eller jordemoder for prænatal pleje, gør det muligt at undersøge væksten i din livmoder. For at sikre at begge babyer vokser, vil der blive udført flere ultralydsscanninger gennem graviditeten.

Graviditetsernæring for tvillinger.
Dine stændig afhængige af dig, i forbindelse med tilføjelsen af alle de vitaminer og næringsstoffer som de har behov for. Når du venter tvillinger, kan det blive nødvendigt at øge mængden af visse vitaminer og mineraler under din graviditet, for at opfylde babyernes behov. Sundhedspersonalet vil sandsynligvis anbefale, at du øger dit indtag af folinsyre og jern for at forebygge neuralrørsdefekter og anæmi (blodmangel). Det er også meget vigtigt at du drikker rigeligt med vand, altså rent sundt vand, når du forventer ”flere”. Du skal prøve at drikke mindst otte glas vand om dagen. Du kan eventuelt læse om det sunde ioniserede alkaline vand, gennem linket øverst på siden.

Tvillingegraviditet og vægt.
Det er vanskeligt at beregne hvor meget du vil tage på i vægt gennem graviditeten. Vægten bliver endnu mere kompliceret at beregne ved tvillingegraviditet. Hvis du venter tvillinger, tager du generelt mellem 35 og 45 pund på gennem de ni måneder, hvor den største vægtforøgelse vil ske i anden og tredje trimester periode. Det anbefales at du taler med sundhedspersonalet for at få at vide hvad der er en sikker og sund vægtforøgelse for dig.
↑Top↑


 Hyppige opfølgninger ved tvillingegraviditeter

For at sikre at eventuelle komplikationer opdages og behandles så tidligt som muligt, vil du blive tjekket hyppigere end i et enkelt graviditetsforløb

Regelmæssige besøg hos din læge eller jordemoder for prænatal pleje, gør det muligt at undersøge væksten i din livmoder. For at sikre at begge babyer vokser, vil der blive udført flere ultralydsscanninger gennem graviditeten.

Det er vigtigt at spise en god og varierende kost og sørge for at få ekstra hvile. Du vil blive anbefalet at tage jerntilskudsvitaminer for at undgå udvikling af anæmi.

Når tvillinger deler en fostersæk, vil du blive tilbudt særlige omhyggelige ultralydsscanninger mellem den 18. og 24. uge, hvilket er perioden hvor der sker en hurtig opbygning af væsken. Hvis tvillingerne befinder sig i hver sin fostersæk, og der sker en ophobning af væske, skyldes det normalt at en tvilling får en bedre blodforsyning end den anden. Det kaldes tvilling-til-tvilling transfusionssyndrom eller forkortet ’TTTS’. Dette skal behandles, hvilket normalt sker ved at trække noget af væsken ud gennem en nål.

Din sundhedsplejerske vil måske føle det nødvendigt at måle længden på din livmoderhals via ultralyd. Dette gøres ved hjælp af en transvaginal scanning, hvor der gøres brug af en transducer som er specielt udformet, så den passer ind i skeden. Hvis der er bekymringer om en for tidlig fødsel, eller en inkompetent livmoderhals, kan målingen gentages senere i din graviditet.

En cervikal længde mellem 30 og 40 mm er normal. Hvis din livmoderhals er mindre end 20 mm, vil det være nødvendig med ekstra opmærksomhed, sengeleje og måske at snøre livmoderhalsen sammen nedefra, kendt som ’vaginal cerclage’, og udføres med rygmarvsbedøvelse.
↑Top↑


 Komplikationer ved tvillingegraviditeter

Når du er gravid med tvillinger, er du er mere tilbøjelige til at få graviditetskomplikationer, hvilket vil sætte dig i en højere risikokategori, men det betyder dog ikke at du vil udvikle komplikationer. De fleste tvillingegraviditeter forløber uden komplikationer og resulterer i sunde babyer og sunde mødre.

  • Forhøjet blodtryk under graviditeten er omkring tre gange større end ved en almindelig graviditet.
  • Anæmi (blodmangel) er mere almindelig, når to babyer er afhængige af din levering af vitaminer og jern. En vital del af kropsplejen er at spise sundt.
  • For meget fostervand (hydramnios) omkring babyen, kan også kan give et problem, og kan samtidig også føre til en for tidlig fødsel.
  • Blødning i slutningen af graviditeten, enten på grund en lavtliggende eller delvis fritliggende moderkage, er også mere almindelig i tvillingegraviditeter.

Tvillinger aborter

Din risiko for at få en abort er desværre højere, når du er gravid med mere end ’én baby. Det skyldes for det meste risikoen for kromosomafvigelser, hvilket er højere i tvillingegraviditeter. Chancerne for at du mister en baby efter den 20. uge - eller i den første måned efter fødslen - er mere end dobbelt så høj i forhold til normale fødsler. En abort er mere sandsynlig, hvis du er gravid med enæggede tvillinger. Hvis du må abortere en tvilling, vil risikoen for at du også må abortere den anden tvilling dog lav. Desto tidligere du aborterer, desto mindre sandsynligt er det, at du til at udvikle komplikationer. Rent faktisk overlever de fleste af de resterende tvillinger.

Forsvundne Tvilling Syndrom
Et andet fælles problem i graviditeter med mere end én baby, er det såkaldte forsvundne tvilling-syndrom, hvilket sker oftere, end du måske tror. En tvilling graviditet kan diagnosticeres ved en tidlig scanning i første trimester periode. En ultralydsscanning vil opdage tvillinger fra omkring den sjette uge, hvor de er bare 3 mm lange. To små embryoer kan ses, men i omkring et ud af fem tilfælde, vil det ene forsvinde før den 12. uge og én vil udvikles.

Mellem de to scanninger kan du gå og forestille dig, hvordan det vil være at blive mor til tvillinger. Du er sikkert blevet begejstret over denne mulighed, og kan føle sorg over tabet af dine forventninger. Når en af en tvillingerne fejler i undfangelsen, og ikke kan overleve på dette tidlige stadium, fortsætter den anden med at udvikle sig normalt, og hormonniveauet forbliver højt for at forhindre en abort, selvom der ind imellem kan forekomme vaginal blødning.

Den resterende tvilling vokser, dets fosterhinde udfylder livmoderen, og indholdet af de øvrige hinder absorberes. Den forsvundne tvilling re- absorberes i moderens krop, eller vil blive aborteret med eller uden varsel eller symptomer. Ved en (normal) almindelig abort, vil du normalt få kramper og blødning før aborten. Hvorfor det er sådan ved en tvillinger abort, er endnu ikke udforsket.

↑Top↑
Disse gratis graviditets-informationer fra: www.baby4me.dk er beregnet til uddannelsesmæssige formål.
Det er ikke hensigten at erstatte medicinsk rådgivning fra din læge.
©
Copyright baby4me.dk
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  TerminsDato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
 < Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI