Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 
Du kan komme ud for
 mange nye medicinske
 ord under din graviditet
 og ved samtaler med
 lægerne eller din jord-
 moder.
 Her finder du en liste over
 de meste almindelige
 benyttede medicinske
 termer, som kan hjælpe
 dig når du støder på nye
 medicinske ord.

 
Ordliste Graviditets Termer
 Medicinske termer

Ordliste, Graviditets Termer


Gravide kvinder kan undertiden blive overvældet af de forskellige medicinske terminologier.

Her er nogle af de mere almindelige ord, udtryk og fraser som du kan komme ud for, når du læser dine noter, eller høre andre tale om graviditet.A ¦ B ¦ C ¦ D ¦ E ¦ F ¦ G ¦ H ¦ I ¦ J ¦ K ¦ L ¦ M ¦ N ¦ O ¦ P ¦ Q ¦ R ¦ S ¦ T ¦ U ¦ V ¦ W ¦ X ¦ Y ¦ Z ¦ Æ ¦ Ø ¦ Å


Abort:
Er enhver graviditet der slutter før den 24. uge. En abort kaldes også ind imellem for en "spontan abort".


Abruptio Placenta:
Delvis eller fuldstændig adskillelse af moderkagen fra livmoderen før fødslen. Det sker i 1 – 4 % af alle graviditeter i Skandinavien, (0,8 til 1,0 % i Amerika), og har en høj risiko for komplikationer. Veerne er normalt til stede, og blødning ses hos cirka 80 % af patienterne. Faktorer, der har været forbundet med abruption omfatter moderens forhøjede blodtryk, alder og rygning, brug af narkotiske stoffer og større traumer.


Abdominal circumference (AC):
Afstanden omkring fosterets underliv. (AC betyder abdominal circumference = Mave Omkreds). Den abdominale omkreds måles via ultralyd / sonogram fra yderpunkt til ydre overflade ved det niveau, hvor navlestrengens vene går ind i leveren. Ved hjælp af AC kan gestationsalderen bestemmes.


AFP (alfa-fetaprotein) – protein alfa-føtoprotein:
Et protein som produceres af fostrets lever og blommesæk, hvilket kan påvises i blodet hos gravide kvinder.
Alfa-føtoprotein stiger gradvist gennem det meste af graviditeten, og stopper tæt på fødselsterminen. Hvis niveauerne forekommer at være højere eller lavere end normalt, kan der være tegn på behovet for yderligere undersøgelser. Høje niveauer af alfa-føtoprotein er forbundet med en mere avanceret graviditet end forventet, flere fostre, fosterdød (herunder en forsvunden tvilling), en åbning i ryggen (rygmarvsbrok), en åbning i hovedet (anencephaly), eller en åbning i bugvæggen (gastroschisis). Lave niveauer kan være forbundet med Downs syndrom, trisomi 18, og i nogle tilfælde af Turners syndrom. AFP målingen indgår i den såkaldte Trippeltest.


AH:
Assisted Hatching - Bruges i IVF behandling. AH er en teknologi, hvor man laver hul i det befrugtede ægs skal, ved hjælp af laser eller syre. Teknologien anvendes for at hjælpe embryonet til at sætte sig fast i kvindens livmoder. Det er ligeledes en teknologi der benyttes sammen med IVF eller ICSI.


ALB:
Albumin er et proteinstof, som findes i store mængder i urinen. Forhøjede værdier ses for eksempel ved mangel på væske gennem længere tid. Lave værdier kan skyldes, at kroppen nedbryder mere end normalt f.eks. ved betændelseslignede tilstande. Under graviditet testet urinen for albumin, for at konstatere om der er tegn på præeklampsi, (en multiorgansygdom afficere leveren, nyrerne, koagulationsmekanismen, CNS og andre organer).


Alkohol:
En ny undersøgelse (2014), lavet på mus, viser, at alkohol ændrer musefosterets genudtryk i hjernen, så den ufødte unges forbindelser mellem hjernecellerne misdannes og får ungen til at udvise angstfuld adfærd og dårligere koordination af bevægelser. Forskerne fra University of California gav i indersøgelsen mus vand med 25 procent alkohol undergraviditeten og studerede bagefter effekten på de nyfødte museungers adfærd og gener.
Det er velkendt at alkohol under graviditeten skader fosteret, derfor elsk din kommende baby og undad at indtage alkohol under din graviditet.


Amniocentesis - Fostervandsprøve:

Fostervandsprøven kaldes også amniocentese, og er en form for prænatal undersøgelse (hvor man ved at undersøge celler fra fostervandet, med meget stor sikkerhed kan afgøre, om fostret har kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme). Selv om doubletest og nakkefoldsskanning i kombination kan give en bedømmelse af risiko, kan man kun med sikkerhed afsløre kromosomfejl ved en moderkageprøve eller fostervandsprøve.  Prøve af fostervandet tages med en tynd kanyle, som lægen stikker ind gennem kvindens maveskind. For de fleste gravide føles det blot som et stik - ligesom ved en blodprøve. Mens prøven tages, bliver der skannet på maven.


Amniotic Fluid - Fostervand:
Det er en væske der omgiver barnet og beskytter det, mens det er i livmoderen. Fostervand er stort set hele fostrets urin, tilsat en lille mængde væske bidraget fra lungerne. Når en kvindes vand bryder det, frigives fostervandet som forberedelse til babyens fødsel.


Antenatal - Fødselsforberedelse:
Forberedelser før fødslen.


Antenatal steroids - Fødselsforberedelse steroider:
Steroider (enten betamethason eller dexamethason) gives til kvinder med risiko for tidlig fødsel, for at fremskynde udviklingen af babyens lunger og andre organer. Prænatale steroider gives i de tilfælde, hvor en præterm fødsel [med intakte membraner] forventes mellem den 24. og 34. svangerskabsuge, og mellem den 24. og 32. svangerskabsuge med bristede membraner.


Anti-D antistof (Rh sensibilisering, Rh sygdom):
Et protein som immunforsvaret binder til et molekyle som kaldes D-antigenet, hvilket findes på overfladen af røde blodlegemer. D-antigenet er en del af blodtypen Rhesus, som består af flere antigener. Antistoffet fjerner hastigt D-antigenet fra kroppen. Anti-D antistoffer er i stand til at krydse moderkagen og forårsage alvorlig anæmi hos fosteret og hæmolytisk sygdom hos nyfødte.


Anæmi
Anæmi betyder at der er for lidt hæmoglobin (forkortert HB) i blodet. HB er det stof, som sørger for ilttransporten i blodet. Det er mængden af hæmoglobin som måles, når vi siger, vi måler "blodprocenten". Normalværdien af HB varierer med alder og køn. Der er mange forskellige årsager til at anæmi opstår. Lav kapacitet for ilttransport fører til træthed, dårligere kondition og nedsat maksimal ydeevne. De allerfleste anæmier blandt børn i Danmark er jernmangelanæmi eller infektionsanæmi. Andre årsager til anæmi er sjældne.


Apgar Score:
Det er en vurdering af spædbarnets fysiske tilstand efter fødslen, efter Dr. Virginia Apgar. Scoren er baseret på fem livstegn hos det nyfødte spædbarn: hjerteaktion, vejrtrækning, muskelspænding, reaktion på ydre stimuli og hudfarve. Scoren lægger op til at give en samlet score mellem 0 og 10 ét minut efter fødslen. Vurderingen gentages fem minutter senere.


APH:
Antepartum blødning - blødning før fødslen.


Arrest of descent:
Ingen føtal sænkning efter 1 times aktiv fødselsforsøg.


Arrest of dilatation:
Ingen cervikal ændring (udvidelse) efter 2 timers fødselsforsøg.


ART (Assisteret reproduktionsteknologi):
Procedurer for indsamling af den teknologi der anvendes til at opnå befrugtning og graviditet. Almindelige eksempler omfatter IVF, GIFT, ET, DE, FET og GS for bare at nævne nogle få.


Autisme:
Manglende øjenkontakt er et af de vigtigste symptomer på autisme og bruges også til at stille diagnosen.
Nu viser et nyt studie (2013), at det undvigende blik begynder allerede hos to måneder gamle babyer.
Hvis det begrænsede studie, som Marcus Autism Center i Atlanta har gennemført, kan overføres til hele befolkningen, kan det blive muligt at påvise og starte behandling langt tidligere end hidtil.


↑Top↑Bikornat livmoder - Bicornuate Uterus:
En abnormitet af livmoderen, som opstår før fødslen. En delvis eller fuldstændig lodret opdeling af selve livmoderen. ”Bikornat” betyder ”to-hornede".


Blodprøve Graviditetstest:
Blodprøver kan tages lidt tidligere end urinprøver, men de tager meget længere tid at undersøge. Ligesom urinprøver skal blodprøverne konstatere hCG, for at bekræfte en graviditet.


“Blodigt show”:
En let rødlig eller brun farvet slim, som er frigjort fra livmoderhalsens område. Det er blot et tegn på at fødslen er under forberedelse.


BR (international) - UK (dansk):
Underkropspræsentation er længdeleje, hvor fosteret befinder sig i en siddende stilling med balder, knæ eller fødder nærmest livmoderhalsen. (den mest normale stilling af babyen indtil senere i graviditeten).

Plukveer: Falske veer eller praktiske sammentrækninger, som kan ske i hele graviditeten. Disse sammentrækninger udvider ikke livmoderhalsen, og er ganske normale og helt ufarlige.


Breech:
Når babyen er i en fødselsposition, hvor sædet vender først, i stedet for hovedet. Det kaldes også for ”sædefødsel”. Hvis babyen vender i sædestilling på fødselstidspunktet, vælger danske læger i 95 % af tilfældene at udføre kejsersnit.


↑Top↑


CEPH:
cephal. Som Breech blot med den forskel, at ​en baby i dette tilfælde ligger med hovedet nedad i livmoderen.


Cesarean (international) - Kejsersnit (dansk):
Almindeligvis omtales som "C-sektionen". Et kirurgisk indgreb som forløser babyen. På dette tidspunkt gives normalt epidural (smertemedicin/rygmarvsbedøvelse), og der laves et snit i kvindens nederste underliv. Moderen er vågen under hele operationen, og kan se og holde babyen lige efter det er født.


Clomid:
Mærkevare for oral medicin som benyttes til at fremkalde ægløsning.


Clomifencitrat:
Generisk alternativ for Clomid og Serophene. Anvendes til at fremkalde ægløsning.

Sammentrækning: Når livmoderen strammer bliver livmoderhalsen tynd og udvider sig (kaldes ”at dilatere”), hvilket skaber passage for babyen til at gå gennem fødselskanalen.


Conception - Undfangelse:
Når ægget er til rådighed for befrugtning og 350 millioner sædceller frigives inden for, eller i nærheden af, kvindens vaginale område, vil omkring 200 sædceller nå ægget. Af disse 200 sædceller vil reelt kun et trænge ind i ægget, hvilket fører til undfangelse.


CVS - Moderkageprøve (chorion villus)
CVS er en specialiseret undersøgelse, som er et alternativ til fostervandsprøven. Det indebærer at der fjernes en lille mængde væv, kaldt chorion villi, som er placeret på ydersiden af fostrets amnionsæk og som senere vil blive til moderkagen.


Cytotec - (farlig) medicin for igangsætning
Midlet Cytotec, som er udviklet af medicinalfirmaet Pfizer til behandling mod mavesår, benyttes ofte i Danmark til at igangsætte fødslen – hvilket kan få alvorlige konsekvenser for din baby! De danske fødselslæger overhører rådene og advarslerne som medicinalfirmaet har angivet for anvendelse af cytotec, således skriver medicinalfirmaet:
Graviditet: Midlet kan fremkalde abort og må derfor ikke anvendes af kvinder i den fødedygtige alder, medmindre der bruges sikker svangerskabsforebyggelse, og graviditet er udelukket”.
Når en gravid kvinde har overskrevet terminen, giver mange fødselslæger cytotec medicinen for at fremprovokere fødselsveer, hvilket kan give din baby hjerneskade af svær grad, da medicinen lukker af for at ilt kan tilføres den ufødte baby. Du kan samtidig få ve-storm i løbet af et sekund, så vær selv opmærksom på disse forhold! En hjerneskadet baby er skadet for resten af livet!
↑Top↑


Diaphragm:
En muskel som ligger øverst i maven, under lungerne (aktiv for at skubbe barnet ud).


Downs Syndrom
Enkelt sagt er Downs Syndrom en livslang genetisk tilstand. I Danmark er cirka 1 uf af hver 1.000 levendefødte barn påvirket af denne tilstand.  


↑Top↑Ektopisk graviditet:
en graviditet der udvikler sig et andet sted end i livmoderen, som regel i æggelederen. Altså en ”graviditet uden for livmoderen”. Graviditeten skal afsluttes, da det kan være forbundet med fare for moderen.


EDD - Termin:
Forventet dato for fødslen. I nogle tilfælde benyttes EDC (Due Date) eller EDD (Expected Date of Delivery).


Endometriet:
Foring af livmoderen, hvorfra fosteret får sin næring.


Elektronisk Fosterovervågning:
Et instrument som registrerer det ufødte babys hjerteslag, samt moderens veer.


ENG:
Engagerede. Betyder at den største diameter af barnets hoved nu har passeret bækken 'randen'.


Episiotomi:
Hvis mellemkødet (huden mellem vagina og anus) er meget stramt, lægges et lille klip for at fremme fødslen og for at undgå en egentlig sprængning af mellemkødet.


Estrogen - Østrogen:
Hormonet er ansvarlig for at der produceres et miljø, som er egnet til befrugtning, implantation og ernæring af det tidlige (embryon) foster.


↑Top↑


FAS:
Føtal alkoholsyndrom. Det er en medfødt tilstand, hvor fostret har specielle ansigtstræk, hæmmet vækst og hjerneskade. Alkoholskader kan også have en række mindre tydelige effekter. Det kan f.eks. vise sig ved indlæringsvanskeligheder, hyperaktivitet og motoriske problemer. Sådanne forandringer kaldes FAE - føtal alkohol effekt. FAE forekommer nok langt hyppigere end FAS. Hvis en kvinde drikker alkohol under graviditeten, kan hendes baby blive født med FAS, en livslang tilstand, der forårsager fysiske og psykiske handicap.


FET:
Frosne æg (embryoner) opsætning. Embryoner kryopræserveres fra en frisk IVF cyklus optøs og overføres derefter til livmoderen.


Foster:
Medicinsk betegnelse for babyen før det fødes, det vil sige, når det stadig er i livmoderen.


FH:
Fosterets hjerte. Du kan se notater som 'FH hørt' eller 'FHH' på dine notater. Det betyder, at dit barns hjerteslag er blevet hørt.


Fibromer:
Tumorer i musklenvæggen i livmoderen. Det er ikke kræft (cancer), men kan potentielt medføre abort, problemer med babyens vækst og problemer ved fødslen. Fibromer kan være forbundet med smerte.


FM:
Føtal bevægelse. Du kan se 'FM følt’ eller ’FMF' på dine notater. Det betyder, at din baby er blevet følt bevægeligt.


Folinsyre:
Det er ekstrem vigtigt at du indtager folinsyre, hvis du planlægger graviditet! Hele 95 % af alle kvinder mangler ekstra folsyre! Du skal intage 0,4 mg. dagligt og fortsætte med at indtage folinsyre helt frem til din 4. graviditetsmåned. Du kan starte allerede nu, da du ikke kan starte for tidligt, det vil sige, at du gerne må indtage folinsyre i flere år før din graviditet.


Fostervandsprøve:
Fostervandsprøven kaldes også amniocentese, og er en form for prænatal undersøgelse (hvor man ved at undersøge celler fra fostervandet, med meget stor sikkerhed kan afgøre, om fostret har kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme). Selv om doubletest og nakkefoldsskanning i kombination kan give en bedømmelse af risiko, kan man kun med sikkerhed afsløre kromosomfejl ved en moderkageprøve eller fostervandsprøve.  Prøve af fostervandet tages med en tynd kanyle, som lægen stikker ind gennem kvindens maveskind. For de fleste gravide føles det blot som et stik - ligesom ved en blodprøve. Mens prøven tages, bliver der skannet på maven.


Fostervand:
Det er en væske der omgiver barnet og beskytter det, mens det er i livmoderen. Fostervand er stort set hele fostrets urin, tilsat en lille mængde væske bidraget fra lungerne. Når en kvindes vand bryder det, frigives fostervandet som forberedelse til babyens fødsel.

Fødselsforberedelse:
Medicinsk: antenatal. Forberedelser før fødslen.


Fødselsforberedelse steroider:
Steroider (enten betamethason eller dexamethason) gives til kvinder med risiko for tidlig fødsel, for at fremskynde udviklingen af babyens lunger og andre organer. Prænatale steroider gives i de tilfælde, hvor en præterm fødsel [med intakte membraner] forventes mellem den 24. og 34. svangerskabsuge, og mellem den 24. og 32. svangerskabsuge med bristede membraner.


FSH:
Follikelstimulerende hormon, stimulerer væksten og modning af follikler i æggestokkene.


Fundus:
Den øverste del af livmoderen. Fundus højden er længden mellem toppen af livmoderen og skambenet. Måling af fundus højden hjælper med at kunne datogive graviditeten og vurdere væksten af babyen.

 
↑Top↑


Gestation:
Fosterets alder bestemmes ved at udføre en beregning som starter ved begyndelsen af moderens sidste [menstruations]periode. Babyer fødes normalt efter 40 uger, men det betragtes som en fuld termin fra den 37. uge og frem til den 42. uge. Gestationsalder er fosterets reelle (aktuelle) alder. Hos mennesker regnes gestationsalderen i praksis fra sidste normale menstruations første dag, selvom ægløsning først finder sted ca. 14 dage senere.

GIFT:
Gamete intrafallopian Transfer - GIFT svarer til IVF, men kønsceller (æg og sæd) overføres til dine æggeledere i stedet for livmoderen, og befrugtningen finder sted i æggelederne i stedet for i laboratoriet. GIFT indebærer også et laparoskopisk kirurgisk indgreb i forbindelse med overførsel af sæd og æg til æggelederne. Metoden kan dog kun benyttes, hvis æggelederne er sunde.


↑Top↑


HB:
Hæmoglobin. En indikation for niveauet af jern i blodet. Hvis det er for lavt, kan det betyde blodmangel.


HCG:
Humant chorion Gondaotrophin hormon, påvises ved graviditetstests efter undfangelsen.


HPT:
Graviditetstests til hjemmebrug, som afslører graviditeten via hormonet hCG i den gravide kvindes urin.


Hypertension:
Højt blodtryk.


Hypotension:
Lavt blodtryk.


↑Top↑I.A.:
'Intet Abnormt" skrives, når lægen eller jordemoderen ikke finder nogen problemer. I udlandet benytter lægerner i stedet NAD som betyder "Nothing Abnormal Detected'. 


ICSI:
En fertilitetsbehandlingsmetode hvor en enkelt isoleret sædcelle trækkes op i en specielt designet pipette. Pipetten placeres i æggets centrum (cytoplasmaet) og sædcellen frigives. Denne befrugtningsteknik bruges hos par hvor manden har en infertilitetsfaktor.


IUI:
Intrauterin insemination, sædceller placeres inden for livmoderhulen på tidspunktet for ægløsningen.


IVF:
In Vitro Fertilisation og kaldes på dansk også reagensglasbefrugtning.


↑Top↑


Kejsersnit:
Omtales almindeligvis som "C-sektionen". Et kirurgisk indgreb som forløser babyen. På dette tidspunkt gives der normalt epidural (smertemedicin/rygmarvsbedøvelse), og der laves et snit i kvindens nederste underliv. Moderen er vågen under hele operationen, og kan se og holde babyen lige efter fødslen.
Kejsersnit bruges til at mindske risikoen for skader hos børn af sygeligt overvægtige, men undersøgelser fra Linköpings Universitet (2013) viser, at det ikke betyder noget i forhold til skader på babyen. Til gengæld er risikoen for skader hos moderen klart højere ved kejsersnit. Generelt har børn af sygeligt overvægtige mødre mellem tre og fire gange højere risiko for alvorlige komplikationer under fødslen, uanset om den foregår vaginalt eller ved kejsersnit.


Kolostrum:
Den første mælk som kan presses ud fra brysterne.


Kramper:
Når kvinder bliver gravide, vil de snart føle gentagne smerter, svarende til de smerter som normalt kan være forbundet gennem en menstruationscyklus. I løbet af anden trimester, kan kvinder også føle kramper på grund af mavemusklernes strækning.


Kuvøse
En kuvøse (incubator) er bygget til at hjælpe spædbørn som er syge eller for tidligt fødte. I kuvøsen kan babyen hjælpes med at holde kropstemperaturen og infektionsrisikoen kan mindskes. Luftfugtigheden kan reguleres. Ved hjælp af forskellige monitorer, C-PAP, og saturationsmåler kan hjertefrekvens, vejrtrækning, iltoptagelse mm. overvåges og hjælpes. I dag kan selv for tidligt fødte børn i 25 ugers-alderen overleve.

↑Top↑


Lanuago
Lanuago er de fine hår, der fra 5.-6. fostermåned dækker fosterets hud (men som alle fældes før eller kort efter fødslen og afløses af nye hårtyper).


LH:
Luteiniserende hormoner, fungerer med FSH og medvirker til ægløsning fra modne follikler.


LIE:
Placeringen af barnet i livmoderen. Du kan se 'Long Lie’ eller ’LL’, som betyder længderetningen (barnet er lige op og ned i livmoderen).


↑Top↑


Membran:
En muskel som ligger øverst i maven, under lungerne (aktiv for at skubbe barnet ud).


Miscarriage - Abort:
Når omstændigheder medfører at moderens krop reagerer på et problem i graviditeten. Dette kan medføre blødning, kramper, og i sidste ende meddføre tab af graviditeten.


Moderkageprøve (chorion villus)
Moderkageprøven er en specialiseret undersøgelse, som er et alternativ til fostervandsprøven. Det indebærer at der fjernes en lille mængde væv, kaldt chorion villi, som er placeret på ydersiden af fostrets amnionsæk og som senere vil blive til moderkagen.


Monozygotisk:
Enæggede tvillinger opstår, når et enkelt æg befrugtes og danner en zygote (monozygotisk), som derefter deler sig i to separate embryoner.


Multigravida:
En kvinde der har haft mindst én graviditet.


Multipara - Flergangsfødende:
Undertiden kaldt ’multip’. En kvinde der har født mindst én gang før. En 'grand multipara’ er en kvinde, der har født mindst fire gange før.


↑Top↑


NAD:
'Nothing abnormal detected' skrives, når lægen eller jordemoderen ikke finder nogen problemer. NAD benyttes ikke i Danmark, hvor det er almindeligt i stedet at benytte 'i.a.'


NF1:
NF1 (Neurofibromatosis Recklinghausen) er en af de hyppigste medfødte sygdomme, som skyldes fejl i et enkelt gen på kromosom 17.
Ved sygdommen kan man se forandringer i huden café-au-lait pletter samt fregner i armhule og lyske), i øjnene (Lische noduli og opticus gliom), i bindevævet omkring nervecellernes udløbere (neurofibromer), og i knoglerne (falske led, skoliose og knogledysplasi).
Mekanismerne ved sygdomsudviklingen er delvist kendt. Genet for NF1 er lokaliseret på kromosom nummer 17. Genet er et tumorsuppressor-gen, der fører til, at cellerne producerer et protein, som hedder neurofibromin. Neurofibromin kontrollerer cellers vækst. Genet er mest aktivt i pigmentceller og nervebindevævsceller. Hvis genet mister sin funktion, kan cellens vækst komme ud af kontrol, og der kan for eksempel dannes svulster.

↑Top↑OHSS:
Ovarielle overstimulationssyndrom (OHSS). OHSS er en medicinsk komplikation, der kan opstå efter brugen af gonadotropin sammen med IVF.


Occipito Anterior:
Bagsiden af barnets hoved vender op mod dig. Du kan se 'OA’ eller ’OT' på dine notater, hvilket betyder ’venstre (eller højre) occipito anterior’. Det beskriver om bagsiden af hovedet er til venstre eller højre. OA er normalt den bedste position for en kortere og lettere fødsel.

Occipito Posterior:
Bagsiden af barnets hoved vender mod din ryg. ’OP’ og ’OT’ beskriver position som venstre eller højre. I 5 % tilfælde sker ’occipito-posterior (OP) fødslen, hvilket kan give noget besvær. Vedvarende OT position indebærer non-rotation, og en spontan fødsel er ikke mulig.

 
Oedema:
Ødem, hævelse fra overdreven ophobning af seroese væske i væv. Forårsager hævelse i ankler, fingre og andre steder.


Oligohydramnios:
For lidt fostervand (oligohydramnion) er en tilstand med meget lidt fostervand.


Ovulation - ægløsning:
Optræder gennemsnitlig 14 dage før starten af en kvindes [menstruations]periode. En kvinde forøger sit luteiniserende hormonniveau (LH), når ægget er klar til befrugtning. Det er den mest sandsynlige periode at blive gravid.


Oxytocin
Oxytocin er et hormon, der dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap (neurohypofysen).
Hormonet findes i meget lille udstrækning i manden, men hos kvinden findes hormonet i noget større mængder.
Stoffet udskilles for eksempel ved kram på over 30 sekunder; og kaldes derfor også for kram-hormonet.
Hormonet har tre virkninger:
a) Hormonet fremkalder kontraktioner i den gravide uterus (livmoder), og derfor har oxytocin en stor betydning for at fødslen overhovedet sættes i gang.
b) Oxytocin er lige så vigtig for babyens overlevelse, da hormonet er ansvarlig for den såkaldte nedløbsrefleks. (Refleksen udløser mælkeudtømningen under amning).
c) Det er påvist at hormonet i større mængder, har indflydelse på menneskers tillid og gavmildhed.

↑Top↑


Palpering:
Palpering er, når jordemoderen eller lægen føler barnet, ved at flytte deres hænder over din mave.


Paracetamol
Paracetamol, der også er kendt under navnet acetaminophen, er blevet en allround-kur i vores tidsalder. Det bruges til at mildne alt fra forstuvede ankler og tandpine til de første veer.
Præparatet er et mystisk lægemiddel. Til trods for at paracetamol er så udbredt, så forstår vi stadig ikke præcist hvordan det virker. En af de førende teorier peger på at det dels virker som aspirin og ibuprofen, der blokerer for enzymer som kaldes cyklooxygenase. Disse enzymer indgår i produktionen af de hormonlignende stoffer kaldet prostaglandiner, der udløser smerter og hævelse i kroppen, og som samtidig stimulerer produktionen af slimhinden i maven, der beskytter mod mavesyre. Nsaid-præparater hæmmer hævelsesprocessen, men de gør maven sårbar. Antagelsen har hidtil været, at paracetamol hæmmer cyklogenaserne, men i langt mindre grad; paracetamol reducerer med andre ord ikke inflammation, som disse andre lægemidler gør. Paracetamol blev opfundet i 1886 (blev da solgt under navnet Antifebrin), men blev da omgående afvist, fordi det havde mærkelige bivirkninger. I det store og hele frarådes brugen af paracetamol, læs eventuelt hele artiklen, som inkluderer store studier. (Tyskland arbejder allerede på at få lægemidlet fjernet og forbudt (2015).


Perineum:
Hudområdet mellem vagina og anus.


PIH:
Nogle kvinder udvikler højt blodtryk uden proteinuri (protein i urinen), dette kaldes Graviditet-induceret hypertension (PIH).


Placenta:
Vævet som forbinder mor til barnet.


Placenta Praevia:
(også kendt som lavtliggende placenta) er en komplikation af graviditeten, når moderkagen er i den nedre del af livmoderen og dækker en del af, eller hele livmoderhalsen.


Polyhydramnios:
Hydramnios er en sygdom som skyldes, at der er for meget fostervand omkring fosteret. Det sker i omkring 1 procent af alle graviditeter. Det kaldes også polyhydramnios. Der er flere årsager til hydramnios. Generelt produceres der for megen væske, eller der er et problem med væsken der optages, eller begge dele.


Postmaturt
En baby som fødes efter udgangen af uge 42. graviditetsuge regnet fra første dag i sidste menstruation betegnes postmaturt, hvilket sker i cirka 2 % af alle svangerskaber.
Årsagen til postmaturt kendes ikke. Der kan være en arvelig tendens, eller babyens hoved kan være så stort, at det ikke trænger ordentligt ned i bækkenet. Ofte sættes fødslen i gang, inden babyen bliver for stor, især ved komplikationer som svangerskabsforgiftning, blodtryksforhøjelse, sukkersyge og Rhesus-uforligelighed, hvor moderen aldrig må gå over tiden.
Komplikationer:
Babyens størrelse og de hårdere kranieknogler kan forlænge fødslen og øge risikoen for læsioner i fødselsvejen. Der er også risiko for svigtende funktion af moderkagen, så babyen ikke modtager tilstrækkelig ilt og næringsstoffer.


Postnatal:
Fødselsdepression, som kan opstå efter fødslen.


P-Piller:
P-piller øger risikoen for grøn stær.
Kvinder, der tager p-piller i en periode længere end tre år, har dobbelt så stor risiko for at udvikle øjensygdommen grøn stær - uanset typen af p-pille.
Det viser en ny undersøgelse (2013) fra University of San Francisco. Forskerne bag studiet opfordrer kvinder på p-piller til at få synet undersøgt ofte, så tidlige symptomer kan opdages.
Hvis grøn stær forbliver ubehandlet, kan det føre til blindhed.


Primigravida:
En kvinde som for første gang er gravid.


Primipara:
Undertiden også kaldt ’prim’ eller ’primip’. En primipara er en kvinde, som skal føde for første gang.


Progesteron:
Steroid hormoner som normalt produceres af ovarierne efter ægløsning og af moderkagen under graviditeten.


PUPPP - Udslæt i graviditet
PUPPP (pruritiske urtikarielle papler og plaques i graviditeten) er et udslæt der opstår i graviditeten. Den giver intens kløe med udbrud som ligner nældefeber (papler) med eller uden røde hudområder. Op til en procent af gravide kvinder udvikler PUPPP,
som er ufarlig, men kan være ganske ubehageligt. 


Præsentation:
Placeringen af barnet, med henvisning til den ’præsenterende del’, som er den del af kroppen, som vil blive født først (normalt toppunkt, eller bagsiden af hovedet).


Præmature:
En baby som fødes inden udgangen af den 37. uge, regnet fra sidste menstruations første dag, siges at være præmaturt, altså for tidligt født, hvilket sker i cirka 5 % af alle svangerskaber. Babyens alder kan tidligt i graviditeten bestemmes ret nøjagtigt med ultralydsscanning. I praksis arbejde anvendes uge 34 og ikke uge 37 i stigende grad som skæring.
En stor del af nyfødtes øjensygdomme stammer fra problemer med blodkar, en tendens der især ses hos for præmature (tidligt fødte) 


↑Top↑Quickening:
Babyens første bevægelser, som du kan mærke.  


↑Top↑Singleton:
Et enkelt foster i livmoderen kaldes en singleton.


Sonagram:
Kaldes også ultralyd. Sonagram/Ultralyd benytter lydbølger til at registrere, og se det ufødte barn. Sonagram kan bruges til at give et præcist svar på babyens gestationsalder.


Spotting:
Ligner en brunlig eller rødlig tonet udledning(udflåd). Bør ikke være så tung som en fuld [menstruations]periode. Det sker når endometrium (foring i livmoderen) begynder at trække sig væk fra livmoderen, foregribe en månedlig periode før det indser, at der er en graviditet.


Sutur:
Mellemrummene mellem knoglerne i babyens hoved.


Svangerskabsforgiftning:
også kaldet præeklampsi, som er en  potentielt farlig tilstand,  der kun udvikles hos  gravide - som regel efter  den 20. uge. Under graviditeten testes urinen for albumin, for at konstatere om der er tegn på sygdommen.


Sædanalyse:
Det er en avanceret proces der skal gennemgås ved en omfattende sædanalyse. Der foretages omfattende analyser for at klarlægge sædens kvalitet, antallet af spermier, sædens mobilitet og vitalitet, spermiemorfologi, antistofanalyse, ph med videre.↑Top↑


Term:
40 uger (eller deromkring) fra den første dag i sidste menstruationsperiode.


Termin:
Forventet dato for fødslen. I nogle tilfælde benyttes EDC (Due Date) eller EDD (Expected Date of Delivery).


Tubal ligatur:
En steriliseringsprocedure, hvor uterus (æggelederne) rør forbindes og skæres.


TTC:
Forsøger at blive gravid.


Trimester:
Ordet trimester betyder ’tre måneder’. Graviditetsperioden er opdelt i tre perioder, hver på tre måneder.  

 
↑Top↑


Ultralyd:
Nogle gange refereres det som sonagram. Ultralyd benytter lydbølger til at registrere og se det ufødte barn. Normalt kan ultralyd give et præcist svar på babyens gestationsalder.


UK (dansk) - BR (internationalt):
Underkropspræsentation er længdeleje, hvor fosteret befinder sig i en siddende stilling med balder, knæ eller fødder nærmest livmoderhalsen. (den mest normale stilling for babyen indtil senere i graviditeten).


Undfangelse:
Når ægget er til rådighed for befrugtning og 350 millioner sædceller frigives inden for, eller i nærheden af, kvindens vaginale område, vil omkring 200 sædceller nå ægget. Af disse 200 sædceller vil reelt kun et trænge ind i ægget, hvilket fører til undfangelse.


Urin Graviditetstests:
En graviditetstest kan benytte urin til at finde hormonet, kaldt humant chorion Gondaotrophin, eller HCG. Urin Graviditetstest kan tages to uger efter undfangelsen, eller når som helst efter en kvinde går glip af en periode. De fleste kvinder kan finde disse tests på deres lokale apotek.


↑Top↑GU (dansk) - VE (internationalt:
Gynækologisk undersøgelse.


Ventouse:
Sugekop, Vakuumekstraktion.


VX:
Vertex. Kronen af barnets hoved.


↑Top↑ZIFT - Zygote intrafallopian Transfer:
ZIFT er en kunstig befrugtnings model som er relateret til IVF. ZIFT metoden foretager befrugtningsprocessen i laboratoriet, og senere overføres det befrugtede æg til æggelederne og ikke livmoderen.


↑Top↑Ægløsning:
Optræder gennemsnitlig 14 dage før starten af en kvindes [menstruations]periode. En kvinde forøger sit luteiniserende hormonniveau (LH), når ægget er klar til befrugtning. Det er den mest sandsynlige periode at blive gravid.


↑Top↑Ødem:
hævelse fra overdreven ophobning af seroese væske i væv. Forårsager hævelse i ankler, fingre og andre steder.


Øjensygdomme hos for tidligt fødte babyer:
Lys er vigtig for synet, især hos for tidligt fødte babyer. Hvis fostret ikke får lys nok, forsvinder blodkarrene i øjets nethinde ikke som de skal, hvilket forårsager øjensygdomme.Østrogen:
Hormonet er ansvarlig for at producere et miljø som er egnet til befrugtning, implantation og ernæring af det tidlige (embryon) foster.

↑Top↑

Disse gratis graviditets-informationer fra: www.baby4me.dk er beregnet til uddannelsesmæssige formål.
Det er ikke hensigten at erstatte medicinsk rådgivning fra din læge.
©
Copyright baby4me.dk
 
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  TerminsDato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
 < Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI