Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 Der kan være flere
 årsager til infertilitet hos
 kvinder - men de fleste
 årsager kan behandles
 således at forplant-
 ningsevnen genoprettes.

 
Nogle årsager til kvindelig infertilitet
Reproduktions-problemer

Nedenstående tilstande omfatter de mest almindelige årsager til kvindelig infertilitet.

Imidlertid siges det ikke, at alle kvinder som er berørt af disse bliver ufrugtbare - for eksempel kan nogle kvinder med små fibromer, have en vellykket graviditet uden behandling. Behandling er en mulighed, som i tilfælde med de fleste andre lidelser og sygdomme.

Polycystisk æggestokke [PCOS]   |   Endometriose   |   Bækkensmerter inflammatorisk sygdom (PID)
 
Graviditet uden for livmoderen   |   Polypper og fibromer   |   Kraftig blødning [DUB]


 Polycystisk æggestokke

Det er en tilstand, hvor mange små cyster (æggeblærer) dannes i æggestokkene. Polycystisk ovariesyndrom rammer omkring én ud af ti kvinder (dog endnu værre i Danmark, hvor én ud af fem kvinder bærer sygdommen), nogle af disse kvinder vil møde en lang række hormon-relaterede problemer, herunder ufrugtbarhed.

Kvinder med polycystisk æggestokke har måske ingen symptomer - med det resultat, at de kun véd, at de befinder sig i den tilstand, når fertilitetsundersøgelsen er færdig. Imidlertid kan symptomerne omfatte:

 * Fedme
 * Overdreven hårvækst i ansigtet eller på kroppen
 * Uren hud (acne)
 * Sjælden eller ingen menstruation
 * Mandlig-mønsteret skaldethed (på hovedet)

Hos kvinder uden polycystisk ovariesyndrom, begynder æggestokkene at udvikle 20 æg hver måned. Disse æg modnes i små sække, kaldt cyster. I løbet af måneden, vil et æg blive dominerende og trække de fleste af de hormoner der produceres til sig, og i sidste ende bliver det frigivet af æggestokken for at blive befrugtet eller udstødt med din menstruation. Kvinder med PCOS, producerer ikke den korrekte balance af østrogen som er nødvendig for at hjælpe ægget til at blive dominerende. Som et resultat heraf, udvikles de 20 æg, men forbliver som cyster, hvilket igen resulterer i produktionen af androgener, eller mandlige hormoner, og lidt eller slet ingen produktion af progesteron.

På grund af ophobningen af androgener og manglen på progesteron, kan kvinder med PCOS have uregelmæssig menstruation, miste muligheden for ægløsning (anovulation), eller miste en periode (amenorré) helt. Når en (menstruations)periode starter, er mange kvinder med PCOS opmærksom på, at deres blødninger kan være ganske tunge. De kvinder som døjer med uregelmæssige eller kraftige menstruationer på grund af PCOS, kan bruge p-piller, for at hjælpe med at regulere deres menstruationscyklus.

Medicinsk behandling anvendes undertiden for at fremkalde ægløsning hos kvinder med polycystisk ovarier. Ellers kan cyster behandles ved at der ætses med en nål. Denne procedure foretages via laparoskopi (kikkertkirurgi), hvor et fiberoptisk rør sættes ind i bækkenområdet gennem et lille snit som bliver lavet lige under navlen. Dette gør det muligt for lægerne at undersøge kvindens reproduktive organer, udtage prøver og foretage nogle mindre kirurgiske indgreb. En generel anæstesi er givet.

↑Top↑

 Endometriose

En ud af ti kvinder som henvises til en fertilitetstest, viser sig at være påvirket af endometriose, hvilket gør det til en væsentlig årsag til barnløshed. I denne tilstand bliver celler, svarende til slimhinden i livmoderen (endometriet), etableret udenfor. De kan vokse hvor som helst i området - for eksempel på æggestokkene, i æggelederne, blæren, livmoderen, tarmen, bughinden eller bækkens væggen.

Disse omstrejfende endometrielle celler reagerer på naturlige forandringer i hormonniveauerne på samme måde, som disse i livmoderen. Det vil sige, de forøges i en del af måneden, og nedbrydes når belægningen er skuret (perioden). Men de celler som er fanget inde i bækken området, kan ikke forlade kroppen. I stedet bliver de betændte og forårsager sammenvoksninger, som kan forårsage at indre organer kommer til at hænge sammen. De kan også danne hævelser, som fyldes med mørkt blod - chokolade cyster.

Mange kvinder som er berørt af endometriose tror, at de blot har smertefulde perioder, med det resultat, at sygdommen forbliver skjult i lang tid – faktisk indtil fertilitetstesten starter. Symptomerne på endometriose kan omfatte alvorlige rygsmerter, mavesmerter og periodiske kramper i [menstruations]perioder, ved ægløsning, ved tømning af tarmen og ved sex. Kvinden kan undertiden også opleve kvalme og svimmelhed. Endometriose diagnosticeres ved en nærmere undersøgelse af bækkenet ved hjælp af et laparoskop.

Sygdommen behandles sædvanligvis ved hormonbehandling eller kirurgi. Proceduren kendt som termisk coagulator behandling, bruger ioniseret helium gas via en elektrisk enhed for at udtørre de endometrielle celler. Proceduren har givet gode resultater, og dets andre fordele er, at det udføres hurtigt.

↑Top↑

 Bækkensmerter inflammatorisk sygdom (PID)  
 
Infektionen kan ofte medføre betændelse i livmoderen, æggeledere og æggestokke - en tilstand der er kendt som underlivsbetændelse. Det er en almindelig årsag til infertilitet og andre graviditet relaterede komplikationer. Det anslås, at kvinder, som har døjet med PID har omkring syv gange øget risiko for ekstrauterin (graviditet uden for livmoderen).

De bakterier som forårsager gonoré og klamydia menes at være de vigtigste årsager til PID, selvom bakterier der normalt findes uskadelige i tarmen samtidig kan være synderen. Bakterierne trænger ind i kroppen gennem skeden og arbejder sig derefter op gennem livmoderhalsen i bækkenhulen. Infektionen kan opstå som en følge af seksuelt overført klamydia, fødsel, abort, opsætning og fjernelse af en spiral.

I nogle tilfælde forårsager PID ingen symptomer, bortset fra kvindens mulighed for at blive gravid. Det er ofte derfor at sygdommen ikke opdages før fertilitetstesten starter. Sygdommen bliver undertiden fejldiagnosticeret som værende enten endometriose eller blindtarmsbetændelse, fordi det kan give lignende symptomer. Når symptomerne opstår, kan det give mavesmerter, udmattelse, høj temperaturer (feber) og meget tunge, smertefulde [menstruations]perioder. Smerten beskrives som en kraftig smerte i hele underlivet. I nogle tilfælde kan smerterne være så intense, at kvinden ikke er i stand til at bevæge sig. Arvæv forårsaget af PID kan give smerter ved dyrkelse af sex.

PID diagnosticeres ved hjælp af en intern undersøgelse og et laparoskop. Sygdommen behandles normalt med antibiotika. I svære tilfælde kan kvinden blive indlagt på hospitalet, så antibiotika kan gives intravenøst (direkte i blodårerne).
 
↑Top↑

 Graviditet uden for livmoderen (Ektopisk)  

En graviditet uden for livmoderen er én, der begynder at udvikle sig i æggelederne, eller mere sjældent, andre steder på livmoderhalsen, i underlivet, eller på en æggestok i stedet for i livmoderen. Ektopiske graviditeter opstår med en hyppighed på 1 ud af 100 til 200 diagnosticerede graviditeter. Det kan føre til permanent skade på æggelederrøret, hvilket fører til infertilitet. Ingen læge véd, hvorfor der opstår graviditet uden for livmoderen. Men det er mere almindeligt, hvis æggelederen allerede er blevet beskadiget af infektion, operation eller ved en tidligere graviditet uden for livmoderen.

En graviditet uden for livmoderen kan være ekstremt alvorlig, endda livstruende, så kvinden må øjeblikkelig i medicinsk behandling. Symptomerne kan omfatte smerter i skulderen, plettet vaginal blødning eller intense smerter i maveregionen, hvilket undertiden først bliver diagnosticeret som blindtarmsbetændelse eller abort.

En graviditet uden for livmoderen kan ikke udvikle sig normalt. Hvis diagnosen stilles mens det stadig er småt, og således endnu ikke har bristet æggelederen, kan der gives methotrexat til nogle patienter, for at forhindre yderligere vækst og undgå operation. Når en æggeleder bristes, er et kirurgisk indgreb nødvendig. I nogle tilfælde bliver det nødvendigt at fjerne noget af æggelederen og en del af æggestokken, selvom lægerne vil gøre alt for at undgå det.

Kvinder som har været udsat for en graviditet uden for livmoderen, har en højere risiko for at opleve det igen. En efterfølgende graviditet udenfor livmoderen kan forekomme i 10 % - 20 % af tilfældene. Men mange kvinder der har haft en graviditet uden for livmoderen, går igennem en ny perfekt og sund graviditet. Omkring 80 % af de kvinder som har oplevet en graviditet uden for livmoderen, er senere i stand til at opnå en normal graviditet.

↑Top↑

 Polypper og fibromer  

Forskellige former for godartede (ikke-kræft) svulster eller voksende polypper og fibromer, kan medføre infertilitet (ufrugtbarhed) hos kvinder. Lægerne ved ikke hvorfor de vokser.

Polypper har en stilk som de vedhæfter til membranen i livmoderhalsen eller livmoderen. Det er ikke altid at de forårsager nogen form for symptomer, men kvinder kan opleve at der er striber af rødt blod i urinen mellem menstruationsperioderne og efter samleje.

Fibromer er bundter af muskelfibre, der udvikler sig i livmoderens væg. De kan variere i størrelse, lige fra en lille marmor til en stor kugle. Fibromer er meget almindelige - én ud af fem kvinder i 30 års alderen udvikler dem. Ligesom polypper, behøver de ikke at forårsage nogen form for symptomer. Hos de kvinder hvor symptomerne opstår, kan kraftige menstruationssmerter opstå, men der er også risiko for blodpropper. Kvinden kan også udvikle anæmi (mangel på sunde røde blodlegemer) på grund af støre blodtab, som derefter kan føre til en følelse af udmattelse, åndenød og depression, forstoppelse og blærebetændelse.

Polypper og fibromer kan diagnosticeres ved en intern undersøgelse, ultralyd-scanning eller laparoskopi. Kvinden kan også gives en hysteroskopi, hvor et kikkertinstrument føres op i skeden og ind i livmoderen, eller hun kan blive tilbudt en hsyterosalpingogram, hvor et farvestof sprøjtes ind gennem livmoderhalsen, så der kan tages røntgenbilleder af kønsorganerne. Polypper og fibromer kan normalt fjernes ambulant (kirurgisk). Medicinsk behandling kan blive anbefalet for at skrumpe de store fibromer før en operation.

↑Top↑

 Kraftig blødning i usædvanlige lange perioder  
 
Unormal uterin blødning - vaginal blødning, er forskellig fra normal menstruation. Det omfatter en meget kraftig blødning eller i usædvanlige lange perioder (også kaldt menorrhagi), og blødning mellem perioder. Hos unge og kvinder som nærmer sig overgangsalderen, er årsagen ofte hormonal ubalance som forårsager menorrhagi sammen med en uregelmæssig cyklus. Sommetider kaldes det dysfunktionel uterin blødning (DUB). Andre årsager til unormal blødning omfatter uterine fibromer og polypper. Behandling af abnorm blødning afhænger af årsagen.

Tidlig Menopause (overgangsalder)

Overgangsalderen starter normalt i slutningen af fyrrerne, men nogle kvinder kan stoppe menstruationsperioderne allerede i trediverne og i enkelte tilfælde i tyverne. De påvirkede kvinder vil måske først tro, at de er blevet gravide. Men samtidig med at menstruationsperioderne stopper, kan andre symptomer omfatte hedeture, nattesved, søvnløshed, vaginal tørring, smertefulde samleje, tab af libido (forplantningsevnen), urogenitale infektioner, udtynding af huden, ømhed og smerter samt inkontinens. Kvinder kan også opleve humørsvingninger, angst, irritabilitet, dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.

Hvis en læge har mistanke om tidlig overgangsalder, kan kvinden henvises til laparoskopi. Ved denne procedure undersøges æggestokkene ved hjælp af et laparoskop (et fiberoptisk rør), hvilket gør det muligt for lægen at se, om kvindens æggestokke indeholder hårsække med æg. Kvinder der oplever for tidlig overgangsalder, kan stadig opnå graviditet, men kun gennem assisteret befrugtning.

Tidlig Abort

Langt størstedelen af kvinder som har været igennem en abort, bliver gravide igen uden problemer. Har du haft/fået en abort, anbefales det dog at du venter mindst tre måneder, før du igen forsøger at blive gravid.

Selv hvis du føler dig fysisk klar til at blive gravid, er du ikke følelsesmæssigt parat. Tag din tid, og sørg hvis det er hvad der føles rigtigt for dig.   

↑Top↑
 
: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
  Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
 < Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI