Alkaline Vand
Reserveret
Reserveret
Reserveret
Reserveret    
 
Information
 

 
Ultralydsundersøgelser er
 en undersøgelsesform
 som er standard for
 gravide piger og kvinder.

 Det er ganske ufarligt, og
 skader hverken dig eller
 din baby, og det er sam-
 tidig smertefrit for dig.

 Teknikken har været
 anvendt  i mere end 30
 år. Scanninger kan også
 foretages i 3D, hvilket
 giver meget tydelige
 billeder på skærmen, så
 lægen eller jordemoderen
 lettere kan observere
 abnormaliteter.

 
Ultrasonografi anvendt under Graviditet
 Ultralyd - Sonogram

Ultralydsundersøgelse

Hvad er en ultralydsundersøgelse / scanning?

En ultralydsscanning omfatter transmission af højfrekvente lydbølger gennem livmoderen. Når lydbølgerne rammer babyen returneres ekkoer (lydbølger), hvilket bliver oversat til billeder på en skærm af en computer, som afslører babyens position og bevægelser.

Hård væv - såsom knogler - reflekteres som hvidt i billedet, og blødt væv vises som grålig og plettet. Væsker (fostervand) reflekteres ikke og giver ikke nogen form for ekko, og vises derfor som sort i billedet. Kontrasten mellem de forskellige nuancer af hvidt, gråt og sort giver din sonographer (ultralydstekniker) mulighed for at fortolke billederne.Utralyd information: - Hvem, Hvorfor, Hvornår?
 - Hvad sker der under en ultralyds-undersøgelse?
 - Kan scanningen vise babyens køn? 

Eksempler på ultralydsscanninger som du kan se blive benyttet under din graviditet.

De fleste forældre ser frem til deres scanninger, fordi det giver dem et tidligt glimt af deres baby. De fleste vil formentlig samtidig få udleveret en udskrift af deres baby som et minde, men det er vigtigt at huske de vigtigste formål med scanningen.


↑Top↑
 

 Hvem udfører scanningen ?

Hvem udfører ultralydsscanningenScanninger udføres normalt af en læge, sygeplejerske, jordemoder eller en uddannet sonograf, som er specialuddannet i ultralyd, og betegnes også som en sonographer eller eller ultralyds-tekniker. De fleste har gennemgået en postgraduate certifikat, diplom-eller kandidatuddannelse i medicinsk ultralyd.

Hvorfor har jeg behov for ultralydscanning?

Ultralyd har været anvendt i graviditetsundersøgelser gennem mere end 30 år, og er efterhånden blevet et uundværligt obstetrisk værktøj, men også spiller en vigtig rolle i plejen af enhver gravid kvinde.

De mest almindelige årsager til at din læge anmoder om en graviditets ultralydsundersøgelse er:

 - at fastslå datoen for hvornår babyen blev undfanget.
 - at tjekke antallet af fostre.
 - at fastslå om graviditeten kan fortsætte normalt.
 - at vise placeringen af placenta (afgørende for moderkagen).
 - at kontrollere den fysiske udvikling af babyen og tjekke om det har fødselsdefekter.
 - senere i graviditeten, for at se om babyen vokser og udvikler sig normalt.

↑Top↑
 
 Hvornår udføres scanningerne normalt?

I uge fem, seks eller syv - Hvis der er behov for at kontrollere levedygtigheden, kan du blive henvist til en tidlig scanning, når du første gang besøger din læge eller jordemoder. Du kan for eksempel smerte eller blødning. Det kan udelukke en graviditet uden for livmoderen. Du kan få din første scanning, hvis der er tvivl om datoen for SMP (Sidste Menstruationsperiode).

Fra den 10. til den 14. uge - Det anbefales at alle gravide kvinder får en dato-scanning i første trimester perioden, omkring den 12. graviditetsuge, for at få datoer bekræftet. Første trimester ultralyd scanningen kan vise "bløde" markører for kromosomafvigelser, såsom fravær af fostrets nasal knogle og øget føtal nakkestivhed, hvilket muliggøre påvisning af Downs syndrom fostre.  

Omkring den 18. - 20. uge - Nogle kvinder tilbydes en scanning i anden trimester periode, mellem den 18. og den 20. uge. Denne scanning er kendt som anomali scanning, misdannelses-skanning eller blot Type-II, for at kontrollere om din baby udvikler sig normalt. Når en scanning udføres omkring denne periode, er fosteret stor nok til en præcis undersøgelse af fostrets anatomi. Medfødte misdannelser og graviditeter med flere fostre kan diagnosticeres, og væksten vurderes samtidig. Placental stillingen kan også bestemmes. Fremtidige scanninger kan blive nødvendige, hvis der er mistanke om anormaliteter.

28. til 40. uge - Vækstscanninger i tredje trimester kan anbefales, hvis en tidligere baby var lille, hvis du har tvillinger eller hvis der er andre komplikationer i graviditeten, for eksempel, hvis du er diabetiker. Nogle gange kan din jordemoder foreslå en vækstscanning, hvis barnet føles og måles som værende mindre eller større end forventet.

Der er ingen ufravigelig regel for antallet af scanninger, som du skal have under graviditeten.
Af kliniske grunde bliver en scanning måske bestilt, hvis der er mistanke om anormaliteter. Ellers er en scanning allerede booket ind i din første trimester periode.
↑Top↑

 Hvad sker der under en ultralydsundersøgelse?

Ultralydsundersøgelser udføres på dit underliv. Gel smøres spredt ud over maveområdet, for at gøre det muligt for ultralydbølger at passere fra en transducer ind i din krop. Bølgerne reflekteres af de indre organer samt fosteret, hvis du er gravid, hvilket skaber et bevægende billede på en skærm. Dette er også kendt som realtid ultralyd, og du kan se billedet på skærmen på samme tid som personen der udfører ultralydsundersøgelsen, normalt en læge, sygeplejerske eller jordemoder.

Hvorfor skal jeg have en fuld blære?
I de første uger af graviditeten, ligger livmoderen og æggestokkene dybt i bækkenet. Så hvis du får en scanning tidligt i graviditeten, skal du drikke flere glas vand før undersøgelsen, så din livmoder bliver skubbet ud af dit bækken ved blæren, hvilket giver operatøren et godt billede af din baby. Hvis du har de mindste blødningskomplikationer i graviditeten, skal den nederste del af livmoderen kontrolleres nøje, for at sikre at placenta ikke ligger i vejen. Under sådanne omstændigheder er der behov for en moderat fyldt blære, for at give en ordentlig undersøgelse. For de fleste andre ultralydsundersøgelser, er en lille mængde urin i blæren tilstrækkelig. Hvis du ikke er sikker på, om du skal tømme blæren inden undersøgelsen, så spørg det behandlende personale før din ultralydsscanning.

Vil en ultralydsscanning gøre ondt?graviditet ultralydsundersøgelse
En abdominal scanning er helt smertefri, bortset fra lidt ubehag når transduceren trykker på maven, især hvis du har en meget fyldt blære. En fyldt blære er ikke nødvendig for scanninger som udføres senere i graviditeten, men nogle sygehuse kan stadig anmode derom. Det anvendte gel kan føles lidt koldt og vådt. Der bliver ingen mærker fra ultralydbølgerne.

Er ultralydsscanninger sikre?
Ultralyd har været klinisk i brug siden 1960, og den medicinske forskning har ikke fundet nogen form for bivirkninger ved ultralyd. De fleste eksperter er dog enige om, at proceduren ikke bør foretages uden en klar medicinsk årsag, og at begrænse det til det nødvendige minimum for at stille en diagnose.  

Hvad er transvaginal scanninger?
Ultralydsscanning foretages med en sonde placeret i skeden af patienten. Denne metode giver normalt bedre billeder i de tidlige stadier af graviditeten eller hos patienter, som er overvægtige. Føtale hjertepulsering kan let iagttages, så tidligt som i den 6. graviditetsuge og vaginal scanning er også ved at blive uundværlige, når der er behov for tidlig diagnose af ektopiske graviditeter. Operatøren vil benytte et cover der ligner et kondom, og vil smøre det med masser af gel, så det let glider ind. Du bliver dækket med et let lagen, og hvis du slapper musklerne, af vil det få transduceren til at glide let ind, uden det mindste ubehag for dig.
Det er ikke nødvendigt at gå særlig dybt, og det vil ikke på nogen måde skade hverken dig eller din baby. Du vil normalt blive bedt om at tømme blæren før en vaginal scanning. Undersøgelsen vil tage 20 til 30 minutter.

↑Top↑

 Kan scanningen vise kønnet på min baby?

Ultralyd-scanning kan vise dit babys køn fra omkring den 14. uge, men hvis din baby ligger i den forkerte stilling, kan det være svært præcist at se. Muligheden for at vise hvilket køn fosteret er, stiger med gestationsalderen.

Drenge:
[Føtal alder: 14 uger]
[Gestationsalder: 16 uger]

[Føtal alder: 18 uger]
[Gestationsalder: 20 uger]
    Piger:
   
Føtal alder: 18 uger]
    [Gestationsalder: 20 uger]
 
phallusdreng scan  pige 3 linier3 liniers markering
Det mandlige foster kan vise et rundt løgformet område i det genitale område, hvilket er pungen og penis. Det kan sommetider ses på skærmen som et udseende, svarende til profilen af en lille snegl. Fraværet af penis må ikke tages som tilstrækkeligt bevis for at fosteret er en pige. Derimod er det en god indikation af det kvindelige køn, når der via ultralyd vises 3 liniers tegn, hvilket betegner skamlæberne hos fostret.
 
I de fleste tilfælde, kan de være i stand til at fortælle babyens køn omkring den 22. graviditetsuge. Den korrekte visualisering af en hvilken som helst føtal del, afhænger af mange faktorer, såsom fosterets stilling, omfanget af amnionvæske (fostervand) og tykkelsen af bugvæggen. Nogle hospitaler har en politik om, ikke at fortælle kvinderne hvilket køn deres baby er, da det normalt ikke er mulig at være 100 procent sikker.

dreng 3D35 ugers scanningpige 3D

Ultralydsscanninger som udføres senere i graviditeten eller via 3D scanninger, kan gøre det lettere at se kønnet på din baby. Af mange årsager får operatøren ikke altid et godt overblik over de private dele af fostret, og kan derfor ikke være i stand til at give dig et præcist svar.

Nærmere oplysninger om Embryonets genitale udvikling  


Du kan kun vide det med sikkerhed, når din jordemoder eller læge kontrollerer genitalierne efter at babyen er født og erklærer ”det er en pige" eller "det er en dreng".

Uge for Uge, scanningsbilleder: Første Trimester


Eksempler på ultralydsscanninger som du kan se blive benyttet under din graviditet.

↑Top↑
 


Uge for Uge Graviditets Kalender

Første Trimester
 Uge 1   Uge 2   Uge 3   Uge 4   Uge 5   Uge 6   Uge 7
 Uge 8   Uge 9   Uge 10   Uge 11   Uge 12   Uge 13
Anden Trimester
 Uge 14   Uge 15   Uge 16   Uge 17   Uge 18   Uge 19   Uge 20
 Uge 21   Uge 22   Uge 23   Uge 24   Uge 25   Uge 26
Tredje Trimester
 Uge 27   Uge 28   Uge 29   Uge 30   Uge 31   Uge 32   Uge 33  
 Uge 34   Uge 35   Uge 36   Uge 37   Uge 38   Uge 39   Uge 40↑Top↑

: : : : Copyright baby4me.dk, 2010 - , ALL RIGHTS RESERVED WORLD WIDE : : : :
Hovedsider
 Forside / Hjem
 Login - Mine Sider
 Graviditet, Uge for Uge
 Medicinsk Index
 Information & Hjælp
 Denne er tom
 Denne er tom
Værktøjer
  Ægløsningsplan
  Terminsdato Beregner
  Sammentrækninger
  Fosterudvikling
  Graviditet, Uge for Uge
  Graviditets Tidslinjet
  Trimester Beregner
  Vægt under Graviditet
  Beregn dit BMI
  Forudsigelse af Køn
  Undfangelses-Beregner
  Denne er tom
  Denne er tom
BABY VOKSER
  Føtal Vækst Index
  Uge for Uge
  Måned for Måned
  Trimestre
  Baby Navne
  Denne er tom
  Denne er tom
  Denne er tom
Før Start
  Forberedelsen starter
  Graviditets Ernæring
  Hvornår er jeg frugtbar?
  BKT Basal Krops Temp.
  Forøg dine chancer
  Er jeg gravid - tegn?
  Graviditets-Test HPT
  hCG Niveauerne
GRAVIDITET
  Uger? Måneder? Dage?
  Uger til Måneder
  Trimester Beregner
  Ernæring under Graviditet
  Vægt under Graviditeten
  Flerfoldsgraviditet
  Tvillinge Graviditet
  Sammentræknings Tider
  Udvidelsesfase & Fødsel
  Dreng eller Pige
  Forudsigelse af Køn
  Baby Fødselsvægt
  Fosterets Bevægelser
M O T I O N
  Graviditets Motion
  Bækkenbund Motion
MEDICINSK
  Medicinsk Index
  Medicinsk Terminologi
  Prænatal diagnostik
  Menstruationscyklus
 < Ultralyd Undersøgelser
  Første Trimester Scan
  12 ugers NF scanning
  Misdannelses Skanning
  Foster Vækst Diagram
  Ultrasonografi Scanning
  Hvad er IVF
  IVF Basic
  Mandlig infertilitet
  Ufrivillig Abort
  Forplantningsproblem
  Råd: Stop Rygning
  Beregn dit BMI